В област Смолян няма бедстващи населени места с прекъснато електро- и водоснабдяване

В област Смолян няма бедстващи населени места с прекъснато електро- и водоснабдяване

Към 10 часа днес в област Смолян няма откъснати населени места с прекъснато електро- и водоснабдяване. Няма бедстващи хора. Републиканската пътна мрежа на територията на региона е проходима, пътните настилки са разчистени и обработени. Ограниченията за автомобили над 12 тона остават в сила за проходите Превала, Печинско, Рожен и Пампорово, по пътищата Девин-Михалково, Проглед-Пампорово-Стойките и Батак-Доспат.

Учениците в община Чепеларе и община Златоград посещават учебни занятия, за останалите осем общини те са временно преустановени.

Предвид предстоящите дни с ниски температури, създаващи условия за образуването на поледици, областният управител призовава гражданите да бъдат предпазливи и внимателни.

Областният управител подаде указания към ВиК ЕООД Смолян за предприемане на превантивни мерки и недопускане на прекъсване на водоснабдяването към населението поради ниски температури и замръзване на ВиК инсталации. От ръководството на ЕВН увериха, че за момента в региона няма проблеми с електрозахранването на потребителите.

Предвид, очакваното рязко повишаване на температурите и обилното снеготопене в края на тази и следващата седмици, областният управител направи указания към кметовете да предприемат превантивни мерки, съобразно обстановката, и да окажат необходимия контрол с цел недопускане на ситуации, които застрашават живота и здравето на населението и нарушават инфраструктурата на територията на общината.

Към собствениците и ползвателите на язовири на територията на областта са дадени указания да регулират и поддържат водните нива в язовирите до степен, гарантираща безопасна експлоатация и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения. Да спазват стриктно предписанията на контролните органи. Да осигурят проектните проводимости на преливниците и да не се допуска запушването им от свличане на земни маси и плаващи предмети, съобщиха от областната администрация.

Вирни се горе