В МВР работи денонощна открита линия за подаване на сигнали за нарушения на изборния процес

В МВР работи денонощна открита линия за подаване на сигнали за нарушения на изборния процес

В МВР работи денонощна открита линия за подаване на сигнали и информация за нарушения, възпрепятстващи нормалното протичане на изборния процес. Телефонът е 02/982 22 32, Факс: 02/982 56 46, E-mail: izbor@mvr.bg. Сигнали гражданите могат да подават и на тел. 112, обявиха от полицията.

Купуването и продаването на гласове е престъпление според Наказателния кодекс.

Лице, което предложи или даде на някой друг имотна облага, с цел да го склони да гласува в полза на определен кандидат, рискува да получи наказание лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 20 000 лв. Този, който продаде гласа си, по закон ще получи наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 5000 лв.

Този, който е купил нечий глас в полза на определен кандидат, може да избегне наказателната отговорност ако доброволно съобщи на органите на властта за стореното.

На всеки, който организира група, чиято цел е да извършва престъпления против избирателните права на гражданите, се налага наказание лишаване от свобода от една до осем години, а за всеки от членовете на такава група наказанието е лишаване от свобода до шест години. Лице, участващо в групата, може да избегне наказателната отговорност, ако съобщи на надлежните органи, но преди да е извършено престъплението, за което е създадена групата, предупредиха от полицията.

В случай, че избирател е продал гласа си – приел е облага или обещание за да даде гласи си в полза на определен кандидат, няма да носи наказателна отговорност, ако доброволно съобщи на надлежен орган за извършеното престъпление.

Вирни се горе