В Момчиловци ще бъдат почетени светите равноапостолни Константин и Елена

петък, 17 май 2019 г.

На 21 май, когато Православната църква прославя светите равноапостолни цар Константин и майка му Елена, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион ще възглави от 9 часа празничната божествена Литургия в село Момчиловци. Заедно с Негово Високопреподобие ще съслужат председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ протойерей Николай Рангелов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеници от духовната околия. На клира ще пее църковният хор на храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково с диригент Росица Казалиева.

С името на канонизирания за светец цар Константин /274-337/ е свързано утвърждаването на християнството за официална религия в източната част на Римската империя – Византия, а с името на канонизираната за светица майка му царица Елена – намирането от нея на кръста Господен в Йерусалим. Предание, достигнало до нас, гласи, че през нощта срещу важно сражение цар Константин видял в небето кръст и чул думите: „С този знак ще победиш!“ По време на царуването на цар Константин християнството свободно се разпространява, строят се храмове с негова помощ. Издигнал е нова столица на империята – Цариград /Константинопол/ – първата християнска столица в света.

Нека в този ден да бъдем заедно на храмовия празник в Момчиловци и да почетем с уважение и благодарност делото на равноапостолните светии цар Константни и майка му царица Елена!

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009