В Момчиловци епископът помоли Възкръсналият Христос да ни благослови и освети,за да бъдем синове и дъщери на Светлината на света

вторник, 04 май 2021 г.

На Трети ден на Възкресение Христово – Светли вторник /4 май/ архиерейската света Литургия в храм „Св. Св. Константин и Елена“ в с. Момчиловци възглави Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион с благословението на Пловдивски митрополит Николай. Заедно с архиерейския наместник епископ Висарион в служението участваха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“, предстоятелят на храма протойерей Николай Рангелов, отец Димитър Михайлов и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Помагаха иподяконите Марин, Илия, Красимир и Емил, както и църковни певци. На този божи празник бяха дошли вярващи от селото и гости, за да споделят общата си благодарност към Спасителя и да съпреживеят с радост литургичните четива, молитви и песнопения. Тук бяха бившият кмет на селото и доскорошен депутат Дора Янкова, кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

В края на служението към всички се обърна с отечески поздрав епископ Висарион и каза: „Боголюбиви братя и сестри! Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него. „Мир вам!“ възвестил възкръсналият Христос на своите ученици, като ги утешил и укрепил вярата им в истината на Възкресението. Спасителят се явява и на нас в този пасхален, радостен и благодатен миг, за да чуем и ние Неговия сладшейш божествен глас: „Радвайте се!“ Какво величие, каква утеха, каква надежда ни дарява Господ в този пресветъл ден! Величие необикновено. Утеха небесна. Надежда вечна. Ние многократно пеем тропара на Пасхата: „Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта победи и на тия, които са в гробавете, живот подари.“ Мисълта за вечния живот поражда в искрено вярващите желание за добро, копнеж за правда, стремеж за светлина, сила за търпение, жажда за мъдрост.

Обични в Господа братя и сестри, отечески ви приканвам в днешния велик и светъл ден на Христовото възкресение да забравим трудностите в живота, но да издигнем надежден поглед към възкръсналия Иисус Христос, да го възхвалим и молим да преминем земното си поприще с достойнство и упование за наследяване на вечния живот. Сърдечно поздравявам всички жители на село Момчиловци и моля Възкръсналият Христос да ни благослови и освети, за да бъдем синове и дъщери на Светлината на света. Благодат, милост и мир от Възкръсналия господ Иисус Христос!“ Епископ Висарион преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и поведе литийното шествие от църквата към параклиса над Момчиловци “Възкресение Христово”. Там бе отслужен молебен и раздаден благословен курбан за здраве. Кметът на село Момчиловци Сийка Суркова сподели: "Духовна радост за цяло Момчиловци донесе архиерейската Света Литургия днес. Всички отправихме молитва за здраве и благоденствие, и вярваме в Божията помощ в трудното време, белязано от пандемията. Една част от курбана, приготвен със средства на местните хора, раздадохме на жители и гости в селото, друга изпратихме в Дома за мъже с психични заболявания в с. Петково.“

*

Утре, на 5 май – Светла сряда, в град Чепеларе ще се отбележи Летен Атанасовден и почитане на светия цар Борис-Михаил Покръстител. Тази година празникът е изместен от 2 май, тъй като съвпадна с Възкресение Христово. Празничната архиерейска света литургия от 9 часа ще възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Смоленският епископ Висарион в празнуващия храма „Св. Атанасий Велики“.

Архиерейско наместничество – Смолян

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009