Ученици от гимназията по икономика в Смолян подпомагат инициативата „Топъл обяд за лекарите на първа линия“

Ученици от гимназията по икономика в Смолян подпомагат инициативата „Топъл обяд за лекарите на първа линия“

Само за два дни учениците от ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян успяха да съберат 724,50 лв., за да подкрепят инициативата на областният управител, РУО и ПГ по туризъм и строителство за приготвяне на топла храна за лекарите на първа линия. Идеята е на дванадесетокласници, които членуват в клуб „Зелени предприемачи в действие“. „Ние наистина бяхме много възхитени от благородната инициатива. Допитахме се до учителите и учениците в нашето училище и всички приеха идеята ни присърце. Само за два дни успяхме да съберем над 700 лв., които ще предоставим на директора на туризма, за да набавят нужните хранителни продукти за приготвянето на топла храна за лекарите“, каза Даниела Чолакова. „Съпричастни сме към лекарите, които денонощно се борят с вируса и оценяваме техните усилия, защото виждаме колко тежка е ситуацията в момента. Затова искахме, макар и с малко средства, но пък от сърце, да ги подкрепим“, добави Ивайла Станчева. „Нашето училище винаги е било съпричастно към подобни благотворителни инициативи. Освен това и ние самите организираме много такива“, каза Зориана Джигурска.

Утре – 27 ноември, дванадесетокласниците, ще предадат събраните парични средства на директора на ПГТС в Смолян г-жа Караджова.

„Гордея се с учениците в нашето училище. Освен че имат много знания и умения, ние – прекрасните колеги и ръководството, ги учим преди всичко да бъдат хора с големи сърца, да ценят доброто, да оказват съдействие на нуждаещите се. В продължение на 6 – 7 години вече, всяка Коледа организираме големи благотворителни базари и със средствата подпомагаме ученици от нашето училище, които имат нужда. За съжаление, поради стеклите се обстоятелства, тази година не знаем дали ще можем да организираме такъв базар, но пък съм щастлива, защото децата изявиха желание да се включат и да подпомогнат „Българската Коледа“. Надявам се и занапред да продължим с благотворителните кампании“, каза преподавателката г-жа Елмира Бонкалова – Косова. Тя изтъкна, че за успеха на едно училище е от огромно значение и от кого се менажира, а ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян е това, което е благодарение на директора Мария Мечкарска.

Лъчезарни и усмихнати от своя страна момичетата също благодариха на учители за онова, което са им дали. „Научиха ни на доброта, на съпричастност, да си помагаме помежду си и да се държим добре един към друг“, каза Ивайла, а след нея Даниела добави, че в тяхното училище не спират да правят всичко възможно, за да запазят традициите живи и да ги предадат на идните поколения. „През всичките тези години нашите учители ни дадоха много ценности, които ще са ни необходими в живота занапред. Надявам се и учениците след нас да ги приемат, защото те наистина ще са им нужни“, каза Виктория Милевска.

Четирите дванадесетокласнички Зориана, Ивайла, Виктория и Даниела благодариха на родители, учители, ученици, на всички, които са се включили в инициативата им за набиране на средства. Призоваха всеки, който има възможност да откликне и благодариха от сърце на лекарите, които жертват своя живот, за да запазят нашия. Пожелаха на всички да са здрави и да спазват противоепидемичните мерки, за да можем по-скоро да се върнем към нормалния начин на живот, а учениците към присъствената форма на обучение.

Вирни се горе