Учените от Роженската обсерватория стават футболисти, канят бистришките тигри за първия мач

понеделник, 12 ноември 2012 г.

Заплашената от затваряне астрономическа обсерватория в Рожен сформира футболен отбор “Роженските мечки”, за да събира допълнително пари за научно-изследователската си дейност. Младите учени канят на първата си спортна среща бистришките тигри – отборът, в който играе и премиерът Бойко Борисов. Надеждата на астрономите е да бъдат продадени повече билети от футболното дерби. С парите от телевизионните права за сблъсъка между роженските мечки и бистришките тигри младите учени допълнително ще финансират астрономическа наука у нас.

Учени стават футболисти, за да финансират работата си. Такава е идеята на младите учени от изпадналата във финансов колабс Национална астрономическа обсерватория в Рожен. Младите попълнения в състава на учените са сформирали футболен отбор “Роженските мечки”. Амбицията на футболистите е да се изправят в пряк сблъсък с отбора, в който е картотекиран и премиерът Бойко Борисов – ФК “Витоша Бистрица”.

В официално обръщение във видео клип в сайта YouТube капитанът на отбора на роженските мечки – Янко Николов, който е оператор на големия телескоп в Националната обсерватория, кани бистришките тигри да премерят сили на футболното игрище:

“Последните три години Рожен страда от сериозен недостиг на средства. През 2010 г. бяха отпуснати допълнително пари за функциониране. Няма индикации това да се случи тази година и затова ние търсим алтернативни начини за набавяне на средства. Затова искам да ви представя нашия футболен отбор “Роженските мечки”. Идеята ни е чрез предаване на телевизионните права и с продаване на билети да си допълваме бюджета на обсерваторията. Той е съставен от млади учени и докторанти. През деня са тренировките, а нощно време ще бъдат самите наблюдения и нашите изследвания. За нашия първи мач искаме да поканим отбора на “Бистришките тигри”, като телевизионните права за самия мач и билетите ще способстват за функционирането на обсерваторията и допълването на бюджета”, обясни Николов.

Точно преди месец от ръководството на най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа обявиха, че са на ръка на ръба на финансовото оцеляване. Тогава директорът на института доц. д-р Таню Бонев изчисли, че ако не се намерят средства до края на ноември, обсерваторията ще бъде затворена. 250 000 лева е сумата, която не достига на учените да покрият сметките си ток и заплати.

Пред Дарик доц. Бонев обяви, че в сряда е поканен на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, който е се е ангажирал, че проблемът с финансирането на НАО Рожен ще бъде решен.Учените от Роженската обсерватория стават футболисти, канят бистришките тигри за първия мач

Източник: Дарик

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009