Стартира полицейска акция “Безопасност в автомобил и на велосипед” в Смолян

Стартира полицейска акция “Безопасност в автомобил и  на велосипед” в Смолян

През последните месеци в страната са завишени случаите на настъпили пътнотранспортни произшествия с велосипедисти и деца, превозвани в автомобили. От началото на годината до този момент в страната загиналите велосипедисти са 18, а ранените са 370. Увеличава се броят на ранените и загиналите деца, превозвани с моторни превозни средства, поради обстоятелството, че не са използвани обезопасителни системи. За първите осем месеца на 2014 година в страната като пътници са загинали 15 деца, а 329 деца са ранени, отчетоха от полицията.

В тази връзка за периода от 01.10.2014 г. до 31.10.2014 г. във всички Районни управления от областта и сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – Смолян ще се проведе полицейска акция “Безопасност в автомобил и на велосипед”. В хода на провеждане на акцията се завишава контролът върху велосипедистите и водачите на моторни превозни средства, които превозват деца, без да използват системи за обезопасяване. В рамките на акцията служители от Районните управления и от сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – Смолян реализират специализирани полицейски операции, насочени към тези групи участници в пътното движение, като се следи за: нарушители по площите, предназначени само за пешеходци; движение на ППС по пешеходна пътека; движение на ППС по тротоарни площи; неправилна посока на движение; необорудвано ППС; неизползване на светлоотразителна жилетка в законоустановените случаи и други.

С цел ограничаване на причините и условията за възникване на тежки пътни инциденти и предотвратяване на пътнотранспортни произшествия с участието на велосипедисти, е завишен контролът им в населени и извън населени места. Засилени проверки ще се извършват и на водачите на моторни превозни средства, които превозват деца без използване на системи за обезопасяване.

От началото на годината до този момент на територията на ОДМВР – Смолян няма регистрирани пътнотранспортни произшествия със загинали или ранени велосипедисти и деца, превозвани в автомобили, което е резултат на превантивната дейност и редица мерки, реализирани от ОДМВР – Смолян.

Вирни се горе