СОУ „Отец Паисий” – Смолян празнува 30 години от създаването си

СОУ „Отец Паисий” – Смолян празнува 30 години от създаването си

С тържествен концерт в Деня на народните будители – 1 ноември, СОУ „Отец Паисий” – гр. Смолян отбеляза патронния си празник и 30 години от създаването си. Зала 1 на РДТ се изпълни с бивши и настоящи възпитаници на училището, учители и много гости. Сред официалните лица бяха областния управител инж. Димитър Кръстанов, началникът на РИО на МОН Иван Муцевски, секретарят на община Смолян Момчил Караиванов.

Всички те станаха прави, за да посрещнат знамето на училището и да изслушат химна на Република България. В близо 1-часовия концерт участваха таланливите възпитаници на СОУ „Отец Паисий”. Учениците пяха и рецитираха, превъплътиха се в различни роли, за да разкажат за делото на своя патрон – Паисий Хилендарски. А за 30-годишната история на учебното заведение припомни в словото си настоящият директор Надя Ловчалиева. Началото е поставено в 1983 година. Тогава в класните стаи на най-младото училище в Смолян влизат 574 ученици, водени от 44 учители и възпитатели. За три десетилетия в училището са проведени 50 000 учебни часа, завършили са над 2000 ученици, преподавали са стотици учители.

Възпитаници на училището сега са известни лекари, юристи, адвокати, а на стената на славата своя отпечатък са оставили плувецът Петър Стойчев, щангистите Валентин Саров и Величко Чолаков, футболистът Захари Сираков. СОУ „Отец Паисий” е уникално със своята архитектура – корпуси на различни нива, красиви веранди, зимна градина. Сградата има 30 класни стаи, актова зала, амфитеатър, единственият в града плувен басейн. Близостта с другите културни институции – музей, галерия, библиотека, театър, дава възможност за съвместна учебна и творческа дейност. Директорът Надя Ловчалиева подчерта още, че с дейността си училището осигурява по-добро бъдеще за учениците и техните семейства, а така допринася и за по-доброто бъдеще на страната ни. Тя пожела на всички учители и служители крепко здраве, съзидателен и творчески труд, търпеливо ежедневно себеотдаване, за да даряват с много обич децата – бъдещето на България. А на бивши и настоящи ученици – да бъдат добри хора, да успяват със знания и умения и навсякъде, където се намират да се гордеят, че са възпитаници на СОУ „Отец Паисий” – Смолян. В края на тържеството развълнувана поздравления поднесе първият директор на училището Мария Дерекьовска.

Поздравителни адреси и цветя имаше от училища и детски градини, професионални гимназии, читалища, бивши учители, фирми, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Регионална здравна инспекция, Регионален исторически музей „Стою Шишков”, Ресурсен център – Смолян. Освен поздравления за 30-годишнината Регионален инспекторат по образованието – Смолян предостави на СОУ „Отец Паисий” мултимедия.

Вирни се горе