Смолян почете тържествено Светия Дух

понеделник, 05 юни 2017 г.

На първия ден след Петдесетница /рождения ден на Църквата/ смолянският храм „Свети Дух“ отпразнува своя покровител. Десетки вярващи от енориите в града и от съседни места дойдоха на богослужението, за да изразят почитта си към третото равностойно лице на Бог – Светия Дух. Храмовият празник на тази почитана църква даде пример за единство на миряните и вяра, че „портите адови няма да надделеят“. С любов и благодарност хората смирено се покланяха и възхваляваха Светия Дух, който дава живот и одухотворява всичко. Който е говорил чрез пророците. Който известил чрез ангела на Дева Мария, че ще стане Богородица и слязъл като гълъб върху Христос при кръщението му в река Йордан. Който слязъл и върху апостолите като огнени езици на Петдесетница и ги разпратил на различни езици да проповядват Христовото учение по целия свят.

Празничната света Литургия бе отслужена от архиерейския наместник архимандрит Висарион заедно с енорийския свещеник Иван Марински, секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, отец Николай Рангелов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в Момчиловци и отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян.

Църковният обред петохлебие извърши отец Васил. Водосветът след това бе изпълнен от архимандрит Висарион заедно с всички свещеници, участващи в Литургията.

Отец Запрян поздрави всички присъстващи с празника на църквата и се помоли Светият Дух да ни избави от зли сили, да ни дарува здраве, благост, мир и любов. Архимандрит Висарион преподаде архипастирските поздрави на Пловдивския митрополит Николай и призова Божията благодат да бъде над всички нас.

След празничната Литургия и водосвета бе раздаден благословен обяд.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009