Смъртта на Никол вкарва още един лекар в съда

вторник, 24 юни 2014 г.

Възобновиха делото срещу началника на Детското отделение

Още един лекар ще седне на подсъдимата скамейка и ще отговаря за смъртта на 4-годишната Никол Суркова, пише “Родопи Смолян”. Смолянският окръжен съд възобновява делото спрямо подсъдимата лекарка Красимира Съботинова. То бе преустановено временно заради тежко заболяване на лекарката. Според обвинението, за времето от 03:35 до 6 часа на 20 септември 2009 г., в Спешното отделение на Смолянската болница, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност като началник на „Детско отделение", при изискана и назначена консултация на пациент, Съботинова е причинила по непредпазливост смъртта на 4-годишната Никол. На фаталната дата лекарката не се е отзовала на повикване за консултация в 03:50 часа. Според обвинението, тя не е снела анамнеза и клинично състояние на момиченцето, не е назначила изследвания, не е провела лечение и не е взела решение за хоспитализация на Никол.

Припомняме, че през март т.г. Върховният съд постанови присъди, с които бяха признати за виновни за трагедията д-р Денка Лалова и д-р Мария Ирикева. Като причина за смъртта на малкото момиченце бе посочен бързо развиващ се сепсис след варицела.

Осъдените са личната лекарка на Никол и медикът, който я е прегледал и поел момиченцето в “Спешна помощ”. С решението на Върховния съд двете лекарки бяха осъдени условно на съответно 1 и 2 години, като за посочените периоди им се отнема и правото да упражняват професията си. Присъдите на д-р Лалова и д-р Ирикева са окончателни и без право на обжалване.

Майката и бащата на малката Никол разказаха пред съда как детето не е можело да говори от болка, а от стискане на устата си счупило зъбче. За ужасния край на Никол през 2009 година бяха обвинени първоначално петима лекари – обвинението срещу един от докторите обаче отпадна. Обвинени в съда бяха личната лекарка д-р Лалова и двама лекари от “Спешна помощ” – д-р Виктор Господинов, който бе обявен за невинен, и д-р Ирикева.

Четири години и половина почерненото семейство, на което Никол беше единствената рожба чакаха справедливата присъда. Семейството живее в момента в Испания.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009