След 15 години неуморни молитви…

четвъртък, 12 септември 2019 г.

„Преди петнадесет години, когато направихме кухнята на манастира, дадох обет на Бога да посрещаме поклонници с благословена трапеза /курбан/ всяка седмица след божествена света Литургия. Знаех, че това ще постигнем само с Негова помощ и петнадесет години неуморно се молех. Слава на Бога! Постигнахме го. Вярвам, че Той ще си изпраща народа при нас.“ Това са думите на сестра-послушница Христина от манастира „Св. Пантелеймон“ над Смолян, на която сълзите от вълнение и благодарност не преставаха да капят.

Днес, 12 септември 2019 г., бе първият четвъртък, в който осъществената молба е благодатен факт. Изпълняващ длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков отслужи светата Литургия, след нея и празничния водосвет. Пожела на богомолците да имат вяра, да прекрачват с надежда прага на манастира и горещо да благодарят на лечителите-чудотворци св. Пантелеймон, св. св. Козма и Дамян и на всички светии, пренесли вярата до наши дни. В богослужението участваха и църковни певици от Смолян. На вкусната празнична трапеза след това седнаха и вярващи от Варна и Хасково, които по Божия промисъл решили точно този ден да посетят светата обител и така станаха свидетели на манастирската радост.

20-годишнината на манастира „Св. Пантелеймон“ над Смолян бе чествана тържествено през юли т.г. Той е създаден за Божия слава от сестра-послушница Христина и съмишленици. Незаменим помощник от първата копка досега е брат Георги.

От днес вече всеки четвъртък манастирът ще посреща поклонници от 9 часа за света Литургия, а след нея ще има водосвет за здраве и благословена трапеза.

Всеки четвъртък в 8,30 часа от автогарата в Устово ще тръгва безплатен за поклонниците автобус, който ще спира на всички спирки до манастира.

Росица Примовска

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009