Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България” 2014-2020 г. заседава днес

Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България” 2014-2020 г. заседава днес

Съвместен комитет за наблюдение на Програмата за сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България” 2014-2020 г. се проведе днес в Ксанти. На него присъства и областният управител на Смолян Недялко Славов. Комитетът се председателства от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова и заместник-министъра на икономиката и развитето на Гърция Статис Янакидис.

На петата среща на Комитета за наблюдение бе разгледан напредъка на проектите по Програмата, като особено внимание се отдели и на стратегическите проекти за изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ и пътните връзки към него, както и за защита от наводнения в трансграничния регион. Проектите, които са най-важни за Програмата!

Днес се одобриха условията за набиране на проекти за малки и средни предприятия, които да развият своя капацитет в трансграничния регион и да допринесат за икономическия растеж и заетост. Общата стойност за поканата е 10 милиона евро, като предприятията ще могат да получат финансиране в размер до 100 хил. евро за всяко. Съфинансирането от страна на бенефициентите е 35 %, а максималната стойност на всеки проект може да бъде до 600 хил. евро.

„Подобни проекти за първи път ще получат финансиране и аз се радвам, че двете страни успяха да постигнат съгласие за условията на кандидатстване!“, коментира областният управител Недялко Славов.

Вирни се горе