САВИНА ХАЙДУШКА И СЕВИЕЛА ДЕРМЕДЖИЕВА:ЗАЩО ИЗБРАХМЕ „ХАРДУЕРНИ И СОФТУЕРНИ СИСТЕМИ“ ВЪВ ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ФАКУЛТЕТ

САВИНА ХАЙДУШКА И СЕВИЕЛА ДЕРМЕДЖИЕВА:ЗАЩО ИЗБРАХМЕ „ХАРДУЕРНИ И СОФТУЕРНИ СИСТЕМИ“  ВЪВ ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ФАКУЛТЕТ

На 15.07.2021 г. Савина Хайдушка и Севиела Дермеджиева се дипломираха в специалност „Хардуерни и софтуерни системи” във Физико-технологичния факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Преди четири години избират да се обучават във Факултета, база Смолян. „Желанието ми беше да получа добро образование в IT сектора. Реших да уча във Физико-технологичния факултет, първо защото тук се предлага обучение по специалност „Хардуерни и софтуерни системи“ и второ, дава ми се възможност да уча и да се реализирам в моя роден край“, споделя Севиела. Савина научава за възможността да учи в Смолян от приятели, които й препоръчват да продължи образованието си във Факултета – близо до семейство й, в актуална специалност, с отлични преподаватели.

Днес, на финала на своето обучение, и двете са убедени, че изборът им е бил правилен. „През изминалите години се убедих, че винаги мога да разчитам на всеки един от преподавателите ми. Те винаги са се стремили да дадат 100 % от себе си и да ни предадат знания, които ще ни помогнат да се реализираме.“, добавя Савина. Севиела я допълва, че на студентите се дава „възможност за пълноценно и качествено усвояване на учебния материал, съчетано с добра практическа подготовка.“ Дипломираните инженери искрено благодарят на преподавателите си от катедра „Електроенергетика и комуникации“ за знанията и положените усилия, за оказаната им помощ да преодолеят своята несигурност и да се научат да намират решение на възникнали проблеми и технически задачи, за приятелското отношение.

Дипломните работи и на двете момичета са с приложен характер: „Изграждане на WiFi mesh мрежа, чрез микроконтролери“ и „Изграждане на смарт система за отглеждане на растения“. Разработването им е свързано с преодоляване на трудни казуси и търсене на практически решения. И двете благодарят на своя дипломен ръководител ас. инж. Станислав Асенов за търпението, за подкрепата, която ги прави по-уверени в избраната от тях област. По време на обучението си Севиела Дерменджиева работи в „Арексим инженериг“ ЕАД , а Савина Хайдушка – в МБАЛ гр. Мадан.

Днес Савина и Севиела имат нова цел – след придобиването на професионална квалификация „Инженер по Хардуерни и софтуерни системи“, да продължат обучението си в една от магистърските програми, предлагани във Факултета. И са щастливи, че са могли тук, близо до семействата си, да положат основите на висшето си образование.

Вирни се горе