С притча за сеяча започна Неделното училище в храм „Св. Николай Чудотворец“

С притча за сеяча започна Неделното училище в храм „Св. Николай Чудотворец“

Седмата поред учебна духовна година на Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян стартира с водосвет за здраве и благоденствие на децата и родителите. Отслужи го енорийският свещеник Васил Маджаров, който е ръководител на Неделното училище. Тази година се открива и нова група за малки дечица. Записването продължава.

В песнопенията на водосвета към църковния хор се включиха и певците от детския хор към храма с диригент Соня Цветкова. Всички бяха развълнувани – големите деца, че отново са заедно, а малките, че за първи път присъстват на подобен ритуал, специално за тях.

Отец Васил Маджаров поздрави присъстващите и пожела много и благословени години. Каза им, че целта на Неделното училище е да предаде на децата непреходните християнски ценности, станали основа на законодателството на всяка нормална държава. Децата да знаят, че Божието слово прави по-добър човека и той като Божие подобие е нужно да придобие и усъвършенства духовните си сили и да се качва нагоре по стълбичката. В Неделното училище те ще усвояват добродетели, които ще им бъдат нужни цял живот, ще развиват талантите си и ще знаят Кой ги закриля.

Засяването на Божието слово в душите и сърцата на децата е трудно дело, но благодатно. То изисква вяра, търпение, любов, послушание. Изисква благодатна почва. В тази връзка отец Васил прочете и разясни една от първите притчи на Спасител Христос за сеяча, който е отишъл да сее. Сеячът е Господ, а семето – Божието слово, което учи на добро и истина. На четири различни места били засети семената, но само на едно поникнали и дали обилен плод. Тоест – в душата на добрия християнин. Другите почви били: отъпкана и птици изкълвали семената, камениста и семената бързо изсъхнали, трънлива и задушили семената. Или – хората са с различни сърца, колебливи или отстъпващи от вярата. Пренесено в живота – когато добрият сеяч открие добра почва и се грижи за семето и за нея, обществото ни ще бъде по-добро и вярващо.

Всички се почерпиха с осветената пита, а на децата бяха подарени църковни календарчета за 2019 г. За тяхното успешно обучение църквата е осигурила всички необходими материали.

Росица Примовска

Вирни се горе