С открит урок ППМГ „Васил Левски“ постави началото на майсторския клас по обществени науки

С открит урок ППМГ „Васил Левски“ постави началото на майсторския клас по обществени науки

Профилираната природо-математическа гимназия „ Васил Левски“ постави началото на майсторския клас в област Смолян по обществени науки и гражданско образование – регионална квалификация на учители, чрез открити уроци и споделяне на добри практики, съобщиха от учебното заведение.

Първият открит урок бе на 11.02.2020г. по Философия на тема „Смисълът на живота като философски проблем“. Учениците от IX б клас, заедно с техния преподавател Бистра Блатева се опитаха съвместно да открият отговора на един най-важните философски проблеми. Работата им бе наблюдавана от Мая Стоилкова, експерт ОНГОР в РУО, колеги от Смолян и областта.

Урокът представи няколко иновативни подходи за усвояване на основните познавателни и функционални компетентности по философия. Учениците анализираха философски фрагменти на принципа на „Световното кафене“. Това е метод за групово взаимодействие, при който се работи в екип и се обменят различни идеи и гледни точки. След това четирите отбора изработиха „Асоциативни облаци“ на ключови понятия от текста, което е много полезна техника за визуализация и представиха крайният резултат от съвместната им работа. Атрактивното представяне на говорителите впечатли гостите и предизвика множество аплодисменти. В края на урока бе използвано още едно средство за визуализиране – късометражния филм, който е много ефективен метод за провокиране на дискусия и обсъждане в час.

След открития урок бе направено обсъждане от присъстващите учители по философия, като всеки сподели своите впечатления. Някои от присъстващите разказаха и за свои успешни практики в преподаването. Възникна идея и за създаване на група, в която учителите от този предметен цикъл да споделят и търсят помощ при необходимост.

Вирни се горе