С открик урок бе отбелязан Световният ден за мониторинг на водата – 18 октомври

понеделник, 19 октомври 2015 г.

РИОСВ – Смолян, съвместно с Регионалната лаборатория – Смолян и съдействието на „ВИК“ ЕООД проведоха открит урок по повод Световния ден за мониторинг на водата – 18 октомври. Той се състоя в Градската пречиствателна станция за отпадъчни води – Смолян, с участието на ученици от ПМГ „Васил Левски“. В петък експертите представиха цялата процедура по пречистване на водата в пречиствателната станция, а специалисти от Регионалната лаборатория в Смолян взеха водни проби и демонстрираха експресен анализ на място, съобщиха от екоинспекцията.

Световният ден за мониторинг на водата се отбелязва от 2002 г., която беше обявена за Световна година на чистата вода. Оттогава през септември и октомври всяка година в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават ключови показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите. Идеята е в този мониторинг да участва широката общественост, доброволни мониторингови групи, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации.

Световният ден за мониторинг на водата дава възможност за популяризиране и насърчаване на ползата от запознаването на обществеността с провеждането на контрол и мониторинг върху качеството на водата. Стремежът е да се насърчи по-доброто отношение на всеки отделен гражданин за опазването и подобряването на състоянието на водните обекти, както и насърчаване на инвестиционни програми за опазване и съхраняване на водните ресурси.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009