С нов Владишки трон посрещна Тодорова събота храм „Св. Неделя“ в Райково

С нов Владишки трон посрещна Тодорова събота храм „Св. Неделя“ в Райково

Празничното богослужение за свети великомъченик Теодор Тирон на 24 февруари в храм „Св. Неделя“ – Райково, бе възглавено от председателя на храма Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в съслужение на енорийския свещеник иконом Запрян Шиков. Техен помощник бе иподякон Илия Михайлов.

С молитвени и възхвални песнопения участва църковният хор с диригент Росица Казалиева.

Отличителното за този храм е, че на празничната св. Литургия на Тодоровден се освещава коливо /варено жито/ за живите, за разлика от традиционното носене на жито за починалите. Приготвеното коливо в три големи тави след специални молитви бе осветено от архимандрит Висарион, а след края на Литургията – раздадено на всички. Това се прави за спомен от едно предупреждение на св. Теодор Тирон – млад войник в императорския полк, загинал мъченически на клада в началото на 4 век като ревностен последовател на Христа. Тогавашният римски император Юлиан Отстъпник подел кампания срещу християните да ги обърне към езичество. По време на Великия пост той наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички стоки на пазара. За да предпази християните от оскверняване, св. Теодор Тирон се явил на Константинополския архиепископ Евдоксий и му казал да съобщи на верните нищо да не вкусват от пазара. Няколко дни до седмица сами да си приготвят храна от варено жито. Затова Първата събота от Великия пост за благодарност Църквата посвещава на св. Теодор Тирон.

На богослужението в храм „Св. Неделя“ бяха осветени много петохлебия, пити и постни сладки, елей, вино и жито за здраве и благоденствие. Десетки вярващи след пост и изповед бяха причастени от архимандрит Висарион със Светите Христови Дарове, което означава – очистени и обгърнати с нови духовни сили. Постите продължават до Възкресение Христово, като за всяка Литургия дотогава вярващите могат да се подготвят за причастие. Освен постната храна, много е важно според църковните правила духовното пречистване – човек да пази сърцето си от вражда, омраза, завист, гняв, клевета, охолства, суета. Да се правят колкото се може повече добри дела, смирение, търпение и любов да ръководят човешките взаимоотношения.

През цялото време на богослужението цареше молитвено настроение у всички. Празничната атмосфера се допълва и от новите придобивка в храма. Благодарение на добри хора дарители е изработен и поставен нов Владишки трон, сменени са сташидите – църковни столове от дърво за вярващите от двете страни в храма, подът от естествени каменни плочи е вече в оригинален вид, след като е била изчистена блажната боя и освежен. Предстои да се закупят нови аспираторни свещници, да се реставрират стенописите, което може да стане пак с помощта на благородни вярващи хора.

Архимандрит Висарион благослови присъстващите в храма и техните семейства, пожела на всички леки и спасителни пости до края, поздрави именниците с пожелание здраве и успехи. Обръщайки се към Вседържителя, той произнесе: „Дай ни наслади от всичките Твои блага!“

Росица Примовска

Вирни се горе