Посланикът на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок посети Районно мюфтийство – Смолян

сряда, 08 септември 2021 г.

Първата спирка от обиколката на дипломата из Родопите беше Централната джамия в Златоград. Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, наместник-районният мюфтия Байрам Ушев и имамът на джамията Хюсеин Камберов посрещнаха посланик Секизкьок и я запознаха с историята и значението на джамията за града.

След това високопоставеният гост посети историческата част на града и разгледа старата джамия. Според местни жители тя е на повече от 200 години и очаква вътрешна реставрация.

На следващия ден обиколката в региона продължи с посещение в Централната джамия на гр. Мадан. Имамът Хайри Хасан разказа нейната историята и представи религиозната ѝ дейност. Най-важната сред тях е сътрудничеството с Курса за хафъзи „Хафъз Мурад Хаджи“, който е единствения в България за наизустяване на Свещения Коран.

Домакините от Районно мюфтийство – Смолян поднесоха на посланик Секизкьок подаръци, характерни за местния бит и култура. Районният мюфтия от своя страна ѝ подари картина от 1947 г., на която е изобразена старата сграда на Районното мюфтийство и старата джамия.

Посланик Айлин Секизкьок изрази своето задоволство от първото си посещение в района. Тя поздрави новоизбрания районен мюфтия, пожела му успешен мандат и се ангажира със съдействие за важни проекти в района.

Неджми Дъбов благодари за оказаната висока чест и също изрази готовност за сътрудничество между двете институции.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009