Полицията с мерки за сигурност за провеждане на студентския празник

Полицията с мерки за сигурност за провеждане на студентския празник

Във връзка с провеждането на студентския празник са уточнени заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, където ще празнуват студенти. По предварителни данни се очаква в областта да празнуват около 1500 студенти, като най-много ще бъдат в к.к. Пампорово – около 1000. В обектите са извършени специализирани проверки от служители на “Охранителна полиция” и РД “Пожарна безопасност и защита на населението”, като на собствениците и ползвателите им е обърнато внимание на необходимостта от предприемането на надеждни мерки за сигурност и безопасност в и около обектите. Изготвени са графици за увеличено полицейско присъствие във всички населени места в областта, както и в к.к. Пампорово, особено в районите около питейните и увеселителните заведения. Ще бъде засилен контролът по безопасността на движението в дните от 4-ти до 9-ти декември 2015 г., съобщиха от полицията.

С цел ограничаване на рисковите фактори за нарушаване на обществения ред и предотвратяване, ограничаване и недопускане извършването на терористични актове, нещастни инциденти, пожари и пътнотранспортни произшествия, свързани с провеждането на студентския празник – 8-ми декември, както всяка година ОДМВР – Смолян е създала организация за гарантиране на реда и осигуряване на сигурността както на празнуващите, така и на останалите гости на курорта.

Служители на ОДМВР – Смолян провеждат срещи с комплексни управители, администратори и портиери на всички обекти, включително и в к.к. Пампорово – хотели, увеселителни заведения и др., на които са набелязани съвместните мерки за взаимодействие с цел усилване на дежурствата на охранителите по време на празника, повишаване на бдителността и организирането на пропускателния режим в заведенията. Координирани са и начините за бърза връзка и взаимодействие с полицията. На проведените срещи с управителите на обектите е акцентирано и върху възможните рискове от престъпни посегателства и комуникацията им с полицейските органи за своевременно реагиране при необходимост.

За гарантирането на обществения ред в дните около 8 декември са предприети контролни мерки за активно полицейско присъствие в районите, където са съсредоточени голям брой празнуващи студенти. Създадена е необходимата организация за регулиране и подпомагане на движението, а в случай на усложняване на метеорологичната обстановка – за своевременно въвеждане на временна организация на движението.

На територията на ОД МВР – Смолян за времето от 04 до 09.12.2015 г. ще се проведат специализирани полицейски операции по противодействие на престъпността и опазването на обществения ред за осигуряване на нормалното протичане на празника. Служителите на сектор “Пътна полиция” в същия период планират провеждането на СПО в областта с акцент върху водачи, управляващи МПС под въздействието на алкохол и/или наркотични или други упойващи вещества, неправоспособни водачи и водачи управляващи технически неизправни МПС.

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на празника на студентите – 8 декември 2015 г.

По време на празненствата на студентите в периода около 8 декември се предприемат пътувания до различни населени места или райони извън тях. Пътуванията са свързани с вероятността от настъпване на тежки ПТП по вина и с участие на водачи на автомобили най-често с малък стаж и опит, превозващи компания от студенти. Основните рискови фактори са: превишена или несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на рискови изпреварвания; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол шофьори.

Празничното настроение и силните емоции обикновено са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност и опасна агресивност. Високите децибели на музиката в купето на автомобила допълнително създават опасност от ПТП.

Препоръки към студентите:

  1. Ако празникът ще бъде в населеното място, в което живеете или учите, е по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си, за да избегнете евентуални рискове.

  2. Ако ще пътувате до мястото на празненството, преценете добре собствения си опит като шофьор. Не забравяйте, че са възможни снеговалеж, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка и светлоотразителна жилетка и триъгълник. Планирайте пътуването така, че да избегнете шофирането на фарове.

  3. Ако почерпката за празника започне още в автомобила, който вие управлявате, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол, защото и малките концентрации увеличават значително риска от катастрофа.

  4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете приятелите си да се съобразяват с това.

  5. При пътуване заедно в група автомобили не се поддавайте да ви въвлекат в „състезание“, „гоненица“ и рискови изпреварвания. Ако вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и вашия живот.

  6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково.

  7. След празничната нощ е важно водачът да е добре отпочинал и освежен напълно. Най-добре е от вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Управлявайте автомобила с намалена скорост, но по-голяма дистанция и не предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Една кратка почивка ще ви се отрази положително.

  8. Ако попаднете в ситуация да няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар да не ви се иска да закъснявате.

При необходимост сигнализирайте на телефон 112.

Пожелаваме ви приятни празнични дни и безопасно пътуване!

Вирни се горе