Днес е Покров Богородичен

сряда, 01 октомври 2014 г.

Днес църквата отбелязва празникът Покров Богородичен. В повечето славянски езици думата “покров” означава едновременно “покривало” и “защита”. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от Св. Йоан Кръстител, Св. Йоан Богослов и други светци.

Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол, макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.

Днес църковният празник ще бъде отбелязан в параклисът „Покров Богородичен”, който се намира в двора на Архиерейското наместничество в Смолян. Това съобщи секретарят на архиерейското наместничество свещеник Запрян Шиков. Божествената св.Литургия ще оглави от 9.00 часа духовният водач на Родопите архимандрит Висарион в съслужение със свещеници от Смолян. От 10,30 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие. След това ще има и благословена трапеза.

Нека всички миряни да заповядат на службата, за да отдадем хвала и почит на Божията Майка , призова отец Запрян Шиков.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009