Почина почетния гражданин и кръводарител №1 на България Атанас Френкев

Почина почетния гражданин и кръводарител №1 на България Атанас Френкев

След боледуване, вчера на 88 години от този свят ни напусна Почетния гражданин на Смолян и кръводарител №1 на България Атанас Френкев

Поклонението ще бъде днес от 11 часа в църквата Св.Неделя в кв. Райково, а погребението в 15 часа.

На 23 януари тази година се навършиха 59 години от създаването на Смолянски окръг, когато в интервю за Smolyannews.com Атанас Френкев ни разказа за реализирането на тази идея, Той е един от създателите на Смолянски окръг.

“За обособяването ни като самостоятелна териториална единица в страната с център Смолян голям принос имат Ангел Каишев, Атанас Тодоров, Димитър Чолаков, акд.Рустислав Каишев, Тодор Кавгазов, Димитър Спилков, Тодор Гугински, Георги Кътев, Атанас Френкев и Емин Афузов, които приемат това дело като лична кауза”, съобщи тогава Френкев.

Кръводарител №1 на България Атанас Френкев бе удостоен през 2014 година с най-високото отличие “Почетен гражданин на Смолян”.

Тогава местният парламент взе решение да бъде удостоен с най-високото отличие на община Смолян Атанас Френкев. Предложението бе направено от кмета Николай Мелемов.

Френкев е кръводарител повече от 40 години, безвъзмездно е дарил 107 литра кръв в над 400 случая. Награждаван е от БЧК с три сребърни и една златна значка, получил е златна значка и от някогашното Министерство на народното здраве. Има седем ордена и медала за гражданска доблест и заслуги –Първа степен. Член е на пленума на Червения кръст. През 2005 г. получава грамота и статуетка на НС на БЧК за Кръводарител №1 на България. Отличен е със званието „Достоен гражданин на Смолян за 2008 година”. Френкев е дарил кръв за пръв път през 1948 г., а за последен през 1990 г. Заради кръвната му група с 15 добавки, които рядко се откриват в човека, той е бил постоянно в списъците на Кръвните центрове на БЧК за повикване при нужда. Без аналог в наше време, през 1959 г. Френкев е дарил в три последователни дни общо 1,5 литра кръв за спасяването на родилка. Кръводарител №1 на България е роден на 26 април 1930 в Райково. През 1960 г. изкарва съкратен курс във Военното училище във велико Търново, което завършва с отличие и с офицерско звание. От 1968 г. до 1990 г. работи като профсъюзен председател, защитавайки интересите на транспортните работници в Смолянско. През 1990 г. Френкем участва във възстановяването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ в града и областта, а през 2013 г. става негов почетен член. Затова и предложението до кмета беше изпратено от председателя на местната структура на СОСЗР о.з. полк. Борис Раков. И смолянчани бяха категорични, че за проявените – жертвоготовност, хуманизъм, родолюбие и морални качества Френкев заслужава да бъде удостоен с най-високото отличие на община Смолян.

Поклон пред паметта му!

Smolyannews.com поднася искрени съболезнования на семейството!

Вирни се горе