По случай Световния ден на снега Спешъл Олимпикс организира ски празник „Сподели усещането” в Пампорово

По случай Световния ден на снега Спешъл Олимпикс  организира ски празник „Сподели усещането” в Пампорово

По случай Световния ден на снега (15 януари 2017), обявен от Световната федерация по ски, Спешъл Олимпикс България ще организира ски празник „СПОДЕЛИ УСЕЩАНЕТО“ от 12 часа на 15 януари 2017, на ски зона „Пампорово“ в партньорство с община Смолям, община Чепеларе, Пампорово АД, фондация „ПроСпорт“ и PAR.bg.

По време на празника ще бъдат представени скиорите с интелектуални затруднения от Националната делегация, които ще участват в Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс Австрия през март 2017. Te, заедно с българи медалисти в ските и с деца от училища, детски градини и ски клубовете от Смолян ще споделят радостта от снежния спорт.

На 11 ноември 2016 г. Международната федерация по ски (ФИС) и Спешъл Олимпикс Интернешъл подписаха съвместен меморандум за партньорство за развитие на достъп на хората с увреждания до ски и сноуборд.

Спешъл Олимпикс чрез силата на спорта разкрива пълния потенциал на атлетите с интелектуални затруднения. През 2017г. в Австрия ще се проведат следващите Световни зимни игри и ще отпразнуват талантите, уменията и постиженията на хората с интелектуални затруднения, и ще допринесат за развитието на световната култура на приемственост. На всеки две години от 1968г. насам, редувайки летни и зимни спортове, Световните игри на Спешъл Олимпикс са най-важното събитие на организацията, което демонстрира приноса Спешъл Олимпикс в областта на спорта, здравето, образованието и създаването на общности. Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс (Грац, Шладминг и Рамса -Австрия, 14 – 25 март 2017г.) ще посрещнат над 3000 атлета с интелектуални затруднения, 1100 треньора, 3000 доброволци и 500 официални лица, представляващи 110 държави, и над 15,000 семейства, приятели, и зрители. Спортове в програмата на Световните игри са Алпийски ски, Сноуборд, Фигурно пързаляне, Ски бягане, Бягане със снегоходки, Кънки, Хокей в зала и други Спешъл Олимпикс България участва в зимни световни игри от 2005 година, които се провеждат през четири години. През 2017 година България ще бъде представена от 8 атлета, 3-ма треньори и 2-ма ръководители в 3 спорта – алпийски ски, ски бягане и бягане със снегоходки.

Вирни се горе