ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян посрещна своите ученици

ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян посрещна своите ученици

Мария Мечкарска: „Бъдете упорити и последователни в усвояването на знанието. Бъдете не само ученици, а и духовни аристократи.“

15 септември 2020 година отново напълни училищните дворове с ученици, учители и развълнувани родители. След няколко месеца дистанционно обучение, децата отново влязоха в класните стаи, за да започне новата учебна година.

С мило тържество и училищен звън, ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян посрещна своите осмокласници. Празникът започна с издигане на българския трибагреник и посрещане на училищното знаме. Директорът Мария Мечкарска приветства ученици и учители и пожела успешна 2020/2021 учебна година. „Началото на учебната година не е просто дата в календара, а повратен момент, първи учебен ден, нови предизвикателства, нови приятелства. Ден първи от едно ново летоброене за вас, мили деца. Времето, в което доскорошните деца ще се превърнат в можещи и знаещи модерни млади хора. Животът поставя високи изисквания и за да отговорите на тях бъдете упорити и последователни в усвояването на знанието. То не е само суха материя, то е вашата гаранция за успешна реализация, магията която ще ви извиси духовно. Бъдете не само ученици, а и духовни аристократи. Вярвайте в собствените си сили, упорито преследвайте мечтите си и знайте, че най-верния път е този на собствения опит. Не копирайте другите, не избирайте отъпканите пътеки, бъдете себе си“, каза Мечкарска. На осмокласниците пожела да не спират да доказват себе си и да се доверят на преподавателите си, които ще ги учат да минавате през вратите на знанието, а няма да ги пробутват през тях. Към учителите Мария Мечкарска се обърна с думите: „Днешният пълен двор и усмихнатите деца са доказателство, че имате обичта и доверието на своите възпитаници. Пазете ги и заедно с родителите създавайте истински хора, научете децата да учат за живота, а не за училището, бъдете все така дръзки, иновативни и упорити“.

Две са паралелките на новоприетите тази учебна година в икономическата гимназия – едната е със специалност „Икономическа информатика“, а другата е разделена на две – „Електронна търговия“ и „Икономика и мениджмънт“. Два бели гълъба литнаха в небето над Смолян, като символ на надеждата и любовта и като послание към осмокласниците, избрали едно сериозно училище, където младите хора смело и с надежда градят своето бъдеще.

Да е здрава, успешна, пълноценна и присъствена новата учебна година. Не че нашите учители и ученици няма да се справят и с дистанционното обучение. Те го доказаха. Но за добри и здрави взаимоотношения, за качествен учебен процес е нужен живия контакт.

На добър час!!!

Вирни се горе