Откриват новият театрален сезон с романтична пиеса

Откриват новият театрален сезон с романтична пиеса

Новият сезон на смолянска театрална сцена се открива на 29 септември от 19 часа с романтичната пиеса “Истанбулска история” от Тунджер Джюдженоглу.Режисьор на театралната постановка е Пламен Панев.Участват актьорите Елена Кабасакалова, Симеон Алексиев, Георги Вачев, Мария Станчева, Румена Георгиева и Русалина Чапликова.

Името на турския драматург Тунджер Джюдженоглу започна все по-често да се чува в българските театрални среди, след като комедията му Матрьошка се игра в Силистра и Русе, а най-известната му пиеса – Лавина прикова вниманието на Пламен Панев и беше поставена в Кърджали през 2008. Днес, във време в което турските битови драми са се настанили волно или неволно във всеки български дом, режисьорът отново се връща към този автор и ни предлага комичен скандал от много ниско естество, който се случва някъде в малките улички на Истанбул.

Географията на любовта винаги учудва. Понякога Шекспировата любовна трагедия изглежда тривиална и наивна, а битовата панелна драма от крайния квартал на 21 век е дълбока, изненадваща и ураганна. В този смисъл Пламен Панев открива Истанбулска история за себе си с оригиналния поглед към една до болка скучна, странна връзка между по-възрастен популярен киносценарист и младо момиче – продавачка в бутик. Тук се смесват любовните константи от всички времена, както и специфичните ориенталски категории на любовните взаимоотношения. Но пиесата разкрива и още няколко неща – как романтиката мутира в нещо, което много прилича на любов, но не е, как семейството като социална група върви към сгромолясване, а сексът става ужасно скучно занимание и все по-често има само една функция – комуникативната.

Вирни се горе