Откриха пет “Детски полицейски управления” към РУ на ОД МВР – Смолян

Откриха пет “Детски полицейски управления” към РУ на ОД МВР – Смолян

Национална превентивна програмата “Детско полицейско управление” официално стартира днес, 16 май 2016 г., в 199 училища. В област Смолян на тържествена церемония от 12.00 ч. едновременно бяха открити петте “Детски полицейски управления” към РУ на ОД МВР – Смолян. В тях са включени ученици от ІІІ и ІV, V и VІ-ти класове от общините: Смолян – ОУ “Проф. д-р Асен Златаров”, Девин – СОУ “Христо Ботев”, Мадан – СОУ “Отец Паисий”, Златоград – ОУ “Васил Левски” и Чепеларе – СОУ “Васил Дечев”. Всяко сформирано “Детско полицейско управление” включва не повече от 20-25 деца в група, а общият им брой е 135 в областта.

В областния град се проведе откриването на ДПУ към РУ-Смолян на ОД МВР – Смолян в Основно училище “Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Смолян и приемането на около 20 доброволци в него, които положиха своите клетви по изискване на Етичния кодекс.

По време на мероприятието директорът на училището Николай Колев и Слав Крумов началник сектор “Криминална полиция” на РУ-Смолян, подписаха споразумение за взаимопомощ и съдействие в рамките на превантивната програма. Гости на събитието бяха представители на РУ-Смолян към ОД МВР – Смолян и зам.-кмета на община Смолян Марин Захариев, които приветстваха подрастващите и им пожелаха успех. Програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Заложените теми и методически указания бяха внимателно разработени от групата, в която влязоха представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове.

Целта на Програмата е ранна превенция на подрастващите; утвърждаване на ценностното отношение към законите на страната; създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации; изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност; стимулиране на принадлежност и инициативност; повишаване доверието към полицията.

Вирни се горе