Обявиха конкурс за детска рисунка срещу тютюнопушенето

вторник, 19 март 2013 г.

Министерство на здравеопазването и Националният център по обществено здраве и анализ, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания, за пореден път организират конкурс за детска рисунка, насочен срещу употребата на тютюн.

Мотото му за 2013 г. е “Цигарите – дим да ги няма!“, а целта е децата със силата на своето творчество да призоват родителите си да не пушат в тяхно присъствие, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция в Смолян.

В надпреварата са поканени да участват всички деца на възраст от 5 до 11 години, техниката и материалите са по техен избор. Крайният срок за изпращане на творбите е 2 май 2013 г., на адрес: София, 1431, бул. „Акад. Ив. Гешов” 15, Национален център по обществено здраве и анализи (за конкурса „Не на цигарите!”).

Определянето на рисунката-победител ще се състои на 8 май. Както всяка година, председател на журито е художникът Иван Яхнаджиев. Според регламента като част от оценяващите ще се включат и три деца на възрастта на участниците. Голямата награда е екскурзия до Рим и по традиция ще бъде присъдена за новаторско представяне на посланието на конкурса. Останалите отличени малки художници ще получат предметни награди. Желаещите да научат повече за условията на конкурса могат да посетят интернет сайта на НЦОЗА, www.ncpha.government.bg, както и на сайта на Регионалната здравна инспекция – Смолян, www.riokoz-smolyan.com.

В момента протича Национално представително проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене, чрез анкетиране на родители на деца на възраст 3 – 6 г. То се провежда от Националният център по обществено здраве и анализи с участието на всички здравни инспекции в страната.

РЗИ – Смолян вече анкетира 100 родители на деца от целевата група, посещаващи детски градини на областния ни град. Резултатите от националното проучването ще бъдат представени през октомври тази година и ще се използват за оценка на състоянието на проблема и разработване на интервенционна програма, насочена към здравните професионалисти, родителите и децата, обясни ст. експерт Деница Иванова, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009