Образованието в смолянското село Момчиловци

вторник, 24 март 2015 г.

Оказва се, че в село Момчиловци се намира единственото училище в региона, в което учат деца от пет населени места.

Сгушено в Родопите и сякаш откъснато от света, училището в Момчиловци се оказва единствената връзка на няколко села в региона. Повече от 30 деца пътуват всяка сутрин дотук, за да получат образование. Останалите 50 са от Момчиловци, разказва екип на “Денят започва”.

Тази година децата са по-малко от осемдесет – цифра, която кара преподавателите с тъга да поглеждат към миналото. Мария Шокирова е класна на най-малките. Има 27 години учителски стаж. Прекъснала професията си за 6 години, защото станала кмет. Любовта към децата обаче отново я върнала към професията и призванието да бъде сред учениците.

“В това училище съм постъпила на работа, когато бях на 24 години, сега съм на 56. Доста випуски минаха през мен. За съжаление предишните години децата бяха от 19 до 26 в паралелка, а сега 8-12, 15 максимум. Децата страшно много намаляват, безработицата е много голяма в нашите села и затова и резултатът в училище е такъв! Страшно много ни е тъжно! Много. Аз съм водила паралелки с по 26 деца! И всичките вече са студенти. Някои от тях вече са завършили, работят в София, станаха инженери, педагози. Всеки си пое пътя, но не се връщат в Момчиловци, не се връщат при нас!”, с болка споделя тя.

Криза има не само за деца, но и за преподаватели. Сега 12 педагози поддържат просветното дело в Момчиловци.

“Има които са от селото, но в училището са включени и преподаватели от местата, от които децата пътуват. Имаме и учители, които са от Смолян, защото как да кажа, попадаме в лека криза за педагогически специалисти”, пояснява Елка Такова – директор на училището.

Макар и да я има, тази “лека криза” е може би разковничето всички тук да са станали като семейство. Така часовете минават в шеги и закачки. Има и занималня, и извънкласни дейности. А в края на деня, когато часовете са приключили, училищният автобус прибира децата обратно по домовете. За да ги вземе отново на следващата сутрин за първия училищен звънец.

Източник: БНТ

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009