На Вечернята: „Радвай се, Велики Чудотворче!“

 На Вечернята: „Радвай се,  Велики Чудотворче!“

„Светителю отче Николае, моли Бога за нас. Ти си стена за тези, които хвалят чудесата ти и търсят твоето застьпничество. Затова пази от нищета, от напаст, от различни недъзи и нужди и нас, бедните в добродетелта, които с любов те славим тъй: Радвай се, избавителю от вечното убожество; радвай се, дарителю на нетленното богатство. Радвай се, несвършваща се храна на гладуващите за правдата; радвай се, неизчерпаемо питие на жадуващите за истински живот. Радвай се ти, който пазиш от метеж и война; радвай се, освободителю от плен и окови. Радвай се, преславни застьпнико в бедите; радвай се, превелики защитнико в напастите. Радвай се ти, който мнозина си изтръгнал от гибел; радвай се ти, който безброй души запази невредими. Радвай се ти, чрез когото грешниците избягват страшната смърт; радвай се ти, чрез когото разкаялите се получават вечен живот. Радвай се, велики Чудотворче Николае!“

Прекрасна възхвала, важно велико моление и дълбока благодарност съдържа Акатистът на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той целият бе прочетен и изпят на Вечернята срещу Летен Никулден в едноименния храм на светеца в Смолян. Богослужението в чест на Чудотвореца бе възглавено от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съсслужиха отец Васил Маджаров – председател на празнуващия храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, и иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково, секретар на Архиерейското наместничество. Помощници им бяха иподяконите Валери и Илия. Песнопенията изпълняваха хористите от храма с диригент Радка Чакърова.

Богомолците, дошли в храма, бяха поздравени от архиерейския наместник, а след това с дълбок поклон и благодарствена молитва преминаха пред храмовата иконата на Чудотвореца, изнесена за празника в центъра на храма на специална маса. Стотици поклонници през годините са получили изцеление, успокоение, видели са дара на чудесата и силата на вярата. И за всички е радост да се помолят и да благодарят на този Божий помощник, наш небесен застъпник.

Росица Примовска

Вирни се горе