Митрополит Николай носи чудотворната икона „Златна ябълка“ в Смолян, Девин и Момчиловци

 Митрополит Николай носи чудотворната икона „Златна ябълка“ в Смолян, Девин и Момчиловци

През благодатните дни на Богородичния пост Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужва Молебния канон на Пресвета Богородица в 14 храма на епархията, три от които са в Смолянска духовна околия – в Момчиловци, Девин и Смолян.

Богородичният пост от 1 до 15 август /Голяма Богородица/ е един от четирите благодатни духовни периоди в годината, затова митрополит Николай пожела да зарадва вярващите родопчани с донасянето на Чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“, която се съхранява като ценност в един от храмовете на Пловдивска епархия – църквата „Успение Богородично“ в Горни Воден, квартал на Асеновград. Пред нея той ще възглавява празничните вечерни с Молебния канон на Пресвета Богородица в родопските църкви.

В с. Момчиловци празничната Вечерня ще бъде на 8 август /сряда/ от 18 часа в храм „Св. св. Константин и Елена“, гр. Девин – на 9 август /четвъртък/ в храм „Св. Йоан Рилски“, а на 10 август /петък/ в една от църквите в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян. До светата обител има осигурен безплатен превоз – автобусите ще тръгват в петък в 16,30 часа от автогарата в Устово и от паркинга пред супера в Горно Райково и ще спират на всяка спирка до манастира.

Молебният канон на Пресвета Богородица е изключително затрогващо поетично творение, което възхвалява Божията Майка и умолява за Нейната закрила, вдъхновява човек да се размисли за начина си на живот и добродетелите, които е нужно да усвоява, носи радост и мир в душата ни, ако решим да подражаваме на Света Богородица и на всички ония, които са пренесли вярата ни през вековете до наши дни.

Нека бъдем заедно на празничните вечерни с Молебния канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона „Златна ябълка“, отслужени от митрополит Николай в Момчиловци, Девин и Смолян, и да благодарим Богу за всичко!

Архиерейско наместничество в Смолян

Вирни се горе