Министър Ангелкова: Пампорово отговаря на изискванията по наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България

Министър Ангелкова: Пампорово отговаря на изискванията по наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България

Пистите в Пампорово отговарят на изискванията по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България, която действа за първи път през настоящия зимен сезон. По степен на сложност в курорта са определени 2 зелени писти, 2 – сини, 4 – червени и 2 – черни. Остават още 5 писти, които ще бъдат проверени допълнително, след като се натрупа по-голяма снежна покривка. Резултатите съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова и обяви, че в следващите седмици инспекциите ще обхванат Банско и Боровец, както и по-малките зимни курорти. В събитието се включи и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, а в комисията, която проверява ски зоните участват инспектори на Министерството на туризма и КЗП, както и външни експерти от Българската федерация по ски, Българското ски училище и др.

„Основната ни цел е да гарантираме безопасността на туристите, но искам да призова и всички практикуващи зимни спортове да бъдат отговорни към собственото си здраве и това на околните“, каза министър Ангелкова. Тя съобщи, че като цяло зимните курорти отговарят на изискванията, но до този момент те не са били разписвани и не е имало единни стандарти за безопасност. Браншът настоява от 80-те години на миналия век държавата да въведе регламентация в областта на зимния туризъм и любителското упражняване на снежни спортове. След близо 40 години чакане, първата стъпка в момента е направена като наредбата за ски пистите бе приета, а сега започват и фактическите проверки по нея. Факт е и наредбата за дейността на ски учителите, по която в момента текат обществените обсъждания. „Целта ни е да въведем единни стандарти и съвместно с бранша да набележим ефективни и работещи мерки“, подчерта Николина Ангелкова.

По-късно същия ден бе направена и проверка на един от хотелите в курорта по изискванията в Закона за туризма. Инспекторите провериха дали са налице удостоверение за категоризация на обекта и табела с категорийната символика, изискаха ценоразпис за нощувките и другите предлагани допълнителни услуги, както и регистър на настанените туристи. Проверката, която бе съвместна между Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите, не констатира нарушения. Министър Ангелкова припомни, че в края на февруари ще влезе в сила и новата Наредба за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене, която е сред най-важните регулационни документи в сектора. „Процедурите и сега се правят по нея, но се дават само предписания, без санкции. До момента около 600 обекта са преминали процедурата, като резултатите показват, че браншът има готовност да отговори на изискванията“, съобщи тя.

Друга новина от посещението в региона бе, че Смолян и Чепеларе ще се включат в билборд кампанията на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм. До момента тя обхваща над 10 общини, а първоначалните резултати и интерес към нея са много добри. „Благодаря на кметовете за това сътрудничество. Мисля, че показахме, че подобни кампании могат да се правят с минимални средства, ако се подходи с професионализъм и координация“, подчерта Николина Ангелкова. Тя проведе и среща с кметовете от областта, с които обсъди мерки за насърчаване на регионалния туризъм и възможностите за инвестиции в сектора.

Вирни се горе