КЗП затвори 7 обекта, работели без категоризация

КЗП затвори 7 обекта, работели без категоризация

Близо 1200 проверки в туристически обекти на територията на страната извърши Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на декември. Съставени са 99 акта за нарушения като липса на табела с категорийната символика на обекта или несъответствие на посочените вид и категория с притежаваните. Има и случаи, в които са липсвали цени и грамажи в менютата в заведения или воденият регистър на настанените туристи не е съответствал на утвърдения от министъра на туризма образец. Издадени са седем заповеди за временно затваряне на туристически обекти, които са работили без категоризация, като три от обектите са предприели действия по категоризиране след издаването на заповедите. Този тип нарушение се среща все по-рядко. Това каза Димитър Маргаритов, председател на КЗП, в к.к. Пампорово, където по инициатива на Министерството на туризма бе дадено началото на проверките на съответствието по започващата да действа за първи път през този зимен сезон нова Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България.

В присъствието на представители на медиите бе извършена инспекция на хотел в к.к. Пампорово. КЗП провери дали са налице удостоверение за категоризация на обекта и табела с категорийната символика. Инспекторите изискаха ценоразпис за нощувките и другите предлагани допълнителни услуги, както и регистър на настанените туристи. Нарушения на изискванията на Закона за туризма не са констатирани.

За зимния сезон КЗП разкри приемни в Банско, Боровец и Пампорово. От понеделник започва работа временен офис и в град Чепеларе.

Вирни се горе