Изтича срока на над 2 000 е-винетки, раздадени на хора с увреждания в Смолянско

 Изтича срока на над 2 000 е-винетки, раздадени на хора с увреждания в Смолянско

Срокът на над 2 000 е-винетки, издадени със съдействието на социалните служби на хора с увреждания в Смолянско, изтича през януари. През същия месец на миналата година, в региона са предоставени 2 142 безплатни електронни винетки, като на този етап заявления за подновяване има подадени едва от 370 души, сочат данните предоставени от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ –Смолян. За цялата 2019 година, издадените безплатни винетки в областта са общо 3 202, като на 39 е отказано. Очаква се в идните дни социалните работници в областта да бъдат затрупани с молби за нови винетки.

Хората, които имат право на безплатна винетка, трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

Правоимащи за безплатно ползване на електронни винетки са хората с 50 и над 50% намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Тези групи хора имат право да получат безплатно едногодишна винетна такса, за един собствен автомобил или такъв на съпруг или съпруга, с обем на двигателя до 2000 куб.см и мощност до 160 к.с.

Вирни се горе