Иван от Полша: „Благодат е на Ивановден да си на богослужение в Смолян!“

вторник, 07 януари 2020 г.

Това изрече именникът Иван Пешев, младият специалист по поддръжка на мобилни мрежи от Смолян, който от доста години живее и работи в чужбина. За поредна година по празниците от Рождество Христово до Ивановден той пристига в родното си място и не пропуска богослужения, в които участва като певец и четец. Днес Иван бе в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“, където архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион отслужи празничната света Литургия в чест на Кръстителя на Иисус Христос – св. Йоан Предтеча. В Жития на светиите се посочва, че „този необикновен Божи избраник, който блести с многобройните си достойнства на границата между двата Завета, притежавал такава нравствена чистота, че по-скоро би могъл да бъде наречен ангел, отколкото човек. Затова и християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна.“ Той е най-голям между родените от жени, по определение на евангелист Матей, и предрекъл идването на Христос на земята: “Аз ви кръщавам с вода за покаяние, а Този, Който идва след мен, ще ви кръсти с Дух Свети и с Огън”. Паметта му се чества шест пъти в годината, но най-тържествено се празнува на 7 януари.

В богослужението на този празничен ден в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ участваше също свещеникът от храма именникът Иван Марински заедно с петимата иподякони Даниел, Георги, Тодор, Георги, Красимир и църковния хор диригент Мария Кисьова. Една силна като послание Литургия, изпълнена с проникновени песнопения и текстове от Светото писание, приканващи за пореден размисъл за Божията промисъл, за светлия, но мъченически живот на Йоан Кръстител, за моралната му чистота и достойнство и неговия зов: “Покайте се, защото се приближава царството небесно!”

Осветени бяха петохлебия, дадено бе свето Причастие след изповед на постилите, раздадена бе нафора.

Архимандрит Висарион поздрави богомолците с празника и по-специално именниците, като на всички пожела Божието благословение да бъде върху нас, да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта. Пожела честит и благословен ден. Последва песнопението „Многая лета“.

След всичко случило се в храма Иван Пешев, дошъл специално от Полша за празниците, сподели: „Това ми липсва в чужбина, там не е така богата традицията, разбира се, където се намирам. Тук се чувствам най-добре. Защо ходя на църква ли? Старая се да имам синхрон, да правя баланс между духовното и телесното, материалното. Да съм добър специалист в работата и в духовното служение в църквата, доколкото мога да дам от себе си, защото човек, където и да е, може да слави Бога, ако изпълнява неговите заповеди. Ако изпълняваш от сърце и добре работата, където си, ако уважаваш и обичаш хората, това привлича към доброто. Бог е с нас. Разбира се, ние не сме съвършени, не сме идеални човеци, но се старая да постигам това в живота си. Вярата е силен мотив. Когато идвам в Смолян, с радост участвам в църковните празници, липсват ми в чужбина. В Смолян с радост хода и на народни хора, богата и силна е нашата традиция. Затова и в Полша имаме клубове по български народни песни и танци. Те носят духовен заряд, вътрешна радост. Чрез вярата и чрез тях ние запазваме българския си дух, където и да сме.“

Росица Примовска

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009