Информация по актуални теми за системата на образованието към 1 юни 2020г

понеделник, 01 юни 2020 г.

Информация по актуални теми за системата на образованието към 1 юни 2020г – отварянето на детските градини и провеждането на Държавен зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература, изнесе днес началникът на РУО Смолян Мария Семерджиева.

„Изпитът протича в 21 училища, броят на залите е 96, броят на квесторите, които участват е 293. Сутринта на 1 юни за ДЗИ по Български език и литература се явиха 694 ученици, от заявили желание 721.От тези 27 ученици, които не са се явили, 17 не са допуснати от Комисиите по допускане поради това, че не са успели да получат по-висока оценка на текущите изпитвания от двойка и да завършат 12 клас. Те ще имат поправителни изпити и след успешното им полагане, ще се явят на матурите в края на месец август. Останалите 10 ученици не са се явили по собствено желание.“ Г-жа Семерждиева уточни, че няма поставени под карантина ученици, като съвместно с РЗИ Смолян до 29 май 2020г е извършена проверка на всички ЕГН-та в базата за поставени под карантина и са сверени с данните на РУО Смолян.

„Сутрешният филтър протече добре, при спазване на всички мерки, които е предписал здравният министър, както и на спазване на алгоритъма, одобрен от Министерството на образованието и науката. Няма върнати ученици, които да са показали грипоподобни симптоми, така всички, които се явиха на матура са допуснати в залите. Явиха се всички квестори, за което им благодаря, те показаха изключителна отговорност.“, каза г-жа Семерджиева. По думите й децата са били спокойни преди да влязат в залите, нямало е напрежение и е спазвана дистанция. „Изпитът протече нормално, надяваме се децата да покажат високи резултати, такива, каквито винаги са показвали през годините.“, заключи началникът на РУО- Смолян. По отношение на видеонаблюдението по време на матурите Семерджиева обяви, че проблем с осигуряване на устройства не е имало.

„Навсякъде се справихме, в залите са монтирани камери за онлайн наблюдение в реално време. Бяха преместени камери от тези училища, в които не се провежда ДЗИ и така се обезпечи изискването на МОН да има видеонаблюдение по време на целия изпит.

Мария Семерджиева даде информация и по другата актуална тема, връщането на децата в детските градини от 1 юни.

„Тази сутрин детските градини на територията на областта отвориха, без детските градини в община Чепеларе. По заповед на кмета на общината те ще отворят врати за децата на 2 юни 2020г. Семерджиева уточни, че от 2108 деца, записани в детските градини, 1127 днес са в детските заведения, което общо за областта е 53% от децата. Най-нисък е процентът в община Баните-30%, а най-висок в община Рудозем-78%. По решение на родителите останалите деца остават вкъщи. „Това е изцяло родителско решение, имахме готовност, там където дойдат в групите повече от 16 деца, самата група да се разделя на отделни пространства, за да не са повече от допустимата бройка на едно място.“, каза в заключение Мария Семерджиева и допълни: „Всички мерки за опазване живота и здравето на децата са предприети, съвместно с РЗИ обсъждаме как да провеждаме сутрешния филтър, като при вземане на решения винаги имаме тяхното съдействие. Благодаря на родителите за това, че проявиха изключително разбиране, спокойно изчакваха реда си и не допуснаха струпване на много хора на едно място.“

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009