Храмовият празник в Чепеларе ще бъде благословен от архиерейския наместник

Храмовият празник в Чепеларе  ще бъде благословен от архиерейския наместник

На Атанасовден – 18 януари, събота, тържествено ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата в Чепеларе „Св. Атанасий Велики“ с божествена св. Литургия, празничен водосвет и благословен обяд.

Светата Литургия ще започне в 9 часа в храма и ще бъде отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В служението ще участват предстоятелят на храма свещеник Апостол Аролски, гост-свещеници от Духовната околия, иподякони и певци.

Св. Атанасий Велики, патриарх Александрийски, е един от тримата велики вселенски учители заедно със св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, чието общо честване е на 30 януари като Ден на св.Три светители велики архиереи.

На зимния Атанасовден – 18 януари, се почита денят на последното завръщане на св. Атанасий като православен епископ в Александрия, тъй като бил гонен от арианите заради вярата си в Христа 5 пъти от този пост. На 2 май – Летния Атанасовден, деня на неговата светла кончина, се чества заедно със св. цар Борис Покръстител.

Св. Атанасий Велики (326 – 373 г.) е египетски богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година, велик изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение и радетел на чистотата на вярата, приема се за първи разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество.

Нека в негова чест и памет да сме заедно в храма и да благодарим Богу за Неговите верни последователи!

Вирни се горе