Гайдарят Костадин Илчев получи грамота за обявяването му за живо съкровище

 Гайдарят Костадин Илчев получи грамота за обявяването му за живо съкровище

Големият родопски гайдар Костадин Илчев – бай Диньо е едно от живите съкровища на България. Пред очите на неговите малки възпитаници от читалище „Христо Ботев” му бе връчена грамотата за вписването му в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство за 2016 г. като самобитен продължител на родопската гайдарска традиция. Кандидатурата му бе излъчен от РИМ „Стою Шишков” в Смолян. Церемония за вписване в Национална представителна листа се проведе в края на юни в Министерството на културата, обяви директорът на музея Таня Марева. Тя благодари на своите колеги, както и на читалището в Смолян, което също е участвало в създаването на досието на бай Диньо.

Ваня Йорданова – уредник в смолянския музей, представи най-големите достойнства на Костадин Илчев, за да знаят младите хора защо той е вписан в тази престижна листа.

Именитият гайдар е роден през 1948 г. в махала Гращица на село Стойките. От много ранна възраст започва да свири на родопска каба гайда. Първи учители са били негови роднини, известни родопски гайдари – Ради Кечев, Дафо Трендафилов. Костадин Илчев е между най-известните и най-популярните гайдари в Смолянския край. През школата му – Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей“, в който той е работил от 1978 до своето пенсиониране, са минали хиляди деца. Независимо по какъв житейски път са поели след това, дали са станали инженери, лекари, дейци на културата или работещи в сферата на туризма, те не се разделят с инструмента през целия си живот. Много негови възпитаници са основатели на гайдарски формации не само в Родопите, но и в други краища на България. Освен това Костадин Илчев е един от най-търсените майстори на родопска каба гайда в района. Целият му творчески път е отдаден на децата, които обичат родопската гайда и родопската музика. След пенсионирането си бай Диньо не спира да работи, да раздава от своята любов към гайдите и родопския фолклор.

На церемонията присъства и зам. областният управител Адриан Петров, който прочете два поздравителни адреса – от министъра на образованието Меглена Кунева, която благодари на Костадин Илчев за участието му в откриването на учителския събор, който се проведе през юни в столицата. Вторият поздравителен адрес бе от областният управител Недялко Славов. „С хора като Костадин Илчев можем само да се гордеем, да изпитваме преклонение пред неговия трудов подвиг, защото той е един от хората призвани да бъдат новите будители на България, а доказатлество за това са тези млади хора и онзи гайдарски непоклатим дух, който ще усетим на Роженския събор след няколко дни”, каза Петров.

С изключително вълнение и с присъщата си скромност бай Диньо благодари за оказаната му чест. „Много съм щастлив. Душата ми е удовлетворена и ще продължава да работи. Това ми носи радост, настроение, дава ми живот, особено работата с тези дечица, които идват тук с интерес, заучават песните, участват в концертната дейност”, каза големият гайдар Костадин Илчев.

След официалната част неговите възпитаници го наобиколиха, за да го поздравят, за да настроят музикалните си инструменти, с негова помощ и да проведат поредната си репетиция – подготовка за предстоящия събор на Рожен.

Вирни се горе