Света литургия в пловдивската семинария ще отслужат Митрополит Николай и епископ Антоний

Света литургия в пловдивската семинария ще отслужат Митрополит Николай и епископ Антоний

Днес в Деня на светите братя равноапостоли – Св. Кирил и Св. Методий, в Пловдивската духовна семинария ще има двойно събитие – 20-годишнина от възстановяването й през учебната 1990/1991 година и патронен празник. Светата литургия в семинарията ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай заедно с Негово Преосвещенство Константийския епископ Антоний – възпитаник на Семинарията.

Преди да стане духовен водач на Смолян и Родопите епископ Антоний бе 5 години преподавател в Пловдивската семинарията и ефимерий, както и заместник-ректор. Свързан дълбоко с това престижно средно духовно училище, епископ Антоний продължава да поддържа връзки с ръководството, преподавателите и учениците. Ученици от Семинарията идват в Смолян и духовната околия, за да участват в богослуженията на големи християнски празници, оглавявани от Негово Преосвещенство.

В Пловдивската духовна семинария се учат младежи и от нашата област – Смолян, Момчиловци, Девин, Райково и др. селища. Завършилите тук, имат право да продължат образованието си във всички ВУЗ в България, а и в чужбина.

Семинарията е преместена от Цариград в Пловдив през 1915 година. По време на ректорството на архимандрит Панарет, по-късно епископ Брегалнишки /1923-1929 г./ , тя се сдобива със своя сграда и се освещава параклис на светите братя Кирил и Методий. След 1942 г. Семинарията се евакуира от Пловдив и се настанява в Бачковския манастир, в който е пренесено най-ценното от богатата й библиотека, но пожар през нощта на 10 декември 1947 година унищожава голяма част от нея. През 1950 година Семинарията е закрита от комунистическата власт в тогавашната Народна република България. През 1981 г. учебната й и пансионна сграда са обявени за архитектурен и исторически паметник на културата с национално значение.

Пловдивската духовна семинария е възстановена преди 20 години след демократичните промени у нас.

Вирни се горе