Ели Такова /Момчиловци/:„ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с.Момчиловци е със стратегическа важност.От Баните до Смолян няма друго учебно заведение“

вторник, 14 май 2019 г.

180 -годишния си юбилей чества ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Момчиловци. Началото е поставено в далечната 1838 година. Според описанията на свещеник Константин Канев и книгата събрала историята на училището в родопското село, на Костадин Вълнев, това е годината, в която атонският монах Григорий пристига в Момчиловци и в притвора на църквата започва да обучава няколко момчета. „Първоначално ползва гръцката азбука, но бързо научава родопското наречие и преподава на момчиловски диалект. До 1876 година, когато група възрожденци в Момчиловци решават, че на децата им трябва псалтири. Тогава, в най-дълбока зима, даскал Сава Димитров отива през село Югово в град Пловдив, среща се с Найден Геров, взема псалтири за деца на Момчиловци. В историята е записано, че момчетата идват на училище с торба, в която има хляб и псалтир. По-късно вече започват да се обучават и момичета“, разказа директорката на училището днес Ели Такова. Впечатляващ е факта, че Момчиловци веднага избират Училищно настоятелство, което имало ангажимента да събира пари, за да се плащат хаковете на учителите. „Учителите са били много добре платени и се подбирали много внимателно, за обучението на децата. Освен това Училищното настоятелство отговаряло и за финансовите средства, които били дарявани на сирачетата, за да могат да посещават училище“, добави още Такова. Впоследствие било построено ново училище, в непосредствена близост до църквата /съвременния ДАНО център/, а преди около 50 години се премества в най-новата си сграда, в която и днес се обучават децата на Момчиловци, а вече и на околните села – Кутела, Славейно, Виево, Петково и Соколовци. Днес ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е средищно и защитено. „Нашето училище е със стратегическа важност, защото в района от Баните до Смолян няма друго учебно заведение“, каза Ели Такова. 60 са децата, които се обучават в училището в Момчиловци, от които 19 са пътуващите. „Преди 9 години, когато станах директор, учениците бяха 120. Обследвайки децата от детската градина, може да се каже, че демографската криза се отразява и все по-осезаемо и на нас“ посочи Такова. По думите й по времето на Соц-а тук са се обучавали над 300 деца и то само местни.

180-годишният юбилей на ОУ „Св. Св Кирил и Методий“ ще бъде отбелязан в концертната зала на НЧ „Светлина“ в с. Момчиловци, на 18 май от 14 часа. Празникът ще бъде под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. „Отправям призив към всички възпитаници на нашето училище, които са напуснали родното място, да дойдат на празника ни, за да видим семенцето, което сме посяли в нашата образователна нива, какви резултати е дало“, каза в заключение директорката Ели Такова.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009