Децата на Момчиловци и екипа при НЧ ”Светлина 1925” ще дарят яйца на най-възрастните самодейци в селото

четвъртък, 05 април 2018 г.

Според православния календар днес е Велики четвъртък – четвъpият ден от Страстната седмица – последната от живота на Исус Христос. През нея той изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдание, болка и любов. Всеки ден от тази седмица, според Църквата, е Велик. Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“ После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и за мнозина се пролива за прощение на греховете“.

След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата –  да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази , слага се на иконостаса, за да не се счупи и да носи късмет. Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Днес заедно с децата от ДГ ”Изворче”, с.Момчиловци боядисахме нашите великденски яйца.

Децата на Момчиловци и екипа при НЧ ”Светлина 1925” ще ги дарят на най-възрастните самодейци в селото.

С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници. Нека има Мир и Любов в сърцата ни! Нека пламъкът от хилядите свещи запалени във Великденската нощ, да освети и стопли душите и сърцата ни. Нека пламъкът на любовта ни изпълва с надежда и добрина.

Светли и благословени дни!

Екипът на НЧ”Светлина 1925”, с.Момиловци

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009