Държавен архив – Смолян връчи грамоти на най-големия си дарител на документи и на читателя, направил най-много посещения в читалнята

четвъртък, 10 юни 2021 г.

По повод 9 юни – Международния ден на архивите, Държавен архив – Смолян връчи грамоти на най-големия си дарител на документи от предходната година и на читателя, направил най-много посещения в читалнята. За „Дарител на годината за 2020 г.“ на ДА – Смолян беше наградена г-жа Таня Георгиева Милушева-Марева.

Г-жа Марева е бивш, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, член на Българско историческо дружество – клон Смолян и зам. гл. редактор на списание „Родопи“, председател на Общинския комитет „Васил Левски“ и член на УС на Регионалната туристическа асоциация „Родопи“ и много др. – личност, известна на смолянската общественост с активното си участие във всички културни, обществени прояви и мероприятия, организирани в града и не само. През годината тя направи няколко изключително ценни дарения, с които в Държавен архив – Смолян ѝ бе открит личен фонд № 1544 – Марева, Таня Георгиева. Освен за своя личен фонд, г-жа Марева ни предостави документи и на Общински комитет „Васил Левски“ – Смолян.

За „Читател на годината за 2020 г.“ на ДА – Смолян беше награден г-н Никола Димитров Чернев. През 2020 г. г-н Чернев има 35 посещения в архива и 90 бр. използвани архивни единици по темите: 100 г. Райковска гимназия, 100 г. Горовладелска кооперация „Борика“ – с. Стойките; родови проучвания и др.

Г-н Чернев е бивш възпитаник и дългогодишен преподавател в Райковската гимназия по електронноизчислителна техника, и е един от първите популяризатори на микрокомпютърната техника в Смолянския регион. Той е и автор на двете части на книгата за историята на Райковската гимназия, както и на книгите „Кооперативно дружество „Водопад“ и електрификацията на Чепеларе“, „Електропроизводително командитно дружество „Свети Иван“ – с. Райково (1925-1935)“ и др., а в съавторство с Мария Бебелекова написват книгата „100 години Горовладелска и потребителна кооперация „Борика“ – с. Стойките“.

Освен връчването на грамоти, по повод Международния ден на архивите, Държавен архив – Смолян обяви и Ден на отворените врати. Предвид извънредната епидемична обстановка в страната, награждаването се проведе без публика, само с номинираните лица. Денят на отворените врати протече при спазване на противоепидемичните мерки. Поздравления за празника получихме от Областния управител на област Смолян, от бивши колеги и приятели на архива.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009