Честит празник на буквите и словото!

четвъртък, 24 май 2018 г.

Смолян тържествено отбелязва 24 май!

Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Днес България празнува Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

С празнично шествие ще бъде отбелязан тази година в Смолян Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него на 24 май се очаква да се включат стотици ученици, учители, деца от детските градини и граждани.

Инициативата е на Община Смолян, като мероприятието се организира съвместно с Регионалното управление на образованието, съобщи кметът Николай Мелемов. Шествието ще е с начален час 10 часа, като то ще тръгне от Стария център- пешеходния мост и ще продължи до Амфитеатъра на площад „България" на новия център на Смолян.

Празничното шествие ще бъде предвождано от Общинския духов оркестър. След него ще бъде Трети ученически гвардейския отряд. Следват четири блока – на децата от детските градини, основните и средни училища, профилираните и професионалните гимназии и на учителите-ветерани.

Шествието ще е част от празничната програма на община Смолян, с която ще бъде отбелязан 24 май. В него ще вземат участие кмета Мелемов, общински съветници, представители на различни институции и др.

Светският празник за св. св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането. Денят на св. св. Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот и днес, в светлината на традицията, 24-ти май обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето. За официален празник 24 май е обявен с решение на 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Честит празник 24 май на всички учители, ученици, журналисти и дейци на културата! Пожелаваме Ви здраве, успехи и вяра!

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009