Баба пасе кози с АТВ

Баба пасе кози с АТВ

Родопско село яхна моторите, подражава на комшиите от Гърция

Баба от смолянското село Търън пасе стадото си, възседнала АТВ. Пенсионерката Фатме Баджаклиева се превърна в атракция за местни и туристи, след като се оказа единствената жена на възраст в региона, която кара машината по черни пътища и ливади около селото. Със забрадка на главата, престилка на кръста и шарена рокля всяка сутрин баба Фатме сяда на возилото и подкарва козите си на паша от местността Ръжицки дол, където има вила. Там е и оборът й, на един километър от селото. Петнайсетината животни вече са свикнали с шума на мотора, една от козичките й дори я съпровожда отстрани на машината с обем на двигателя 125 кубика. Баба Фатме е научила стадото си да я следва по баира, докато тя шофира.

Любов от пръв поглед

„Още като видях АТВ-то, се влюбих в него. Сега не мога да си представя как бих могла да живея без моторчето“, казва нестандартната баба. Тя получила превозното средство като подарък от сина си Севдалин заради кардиологично заболяване. За да щади сърцето си, лекарите й препоръчали да не се натоварва. „АТВ-то ме спаси“, категорична е Фатме. Возилото й върши по-добра работа от кон – на него товари найлони, вили и гребла за сеното. „Ползвам го освен за пашата на стадото си и като лека кола“, вмята рокерката. Явно шофьорлъкът й е бил в кръвта, тъй като много бързо схванала управлението на АТВ-то, без да има шофьорска книжка. „Никак не ми беше трудно да подкарам машината. Синът ми ми обясни как да управлявам, как да тръгвам и спирам и се научих да го карам на ливадата до вилата. Падала съм няколко пъти в началото, но не съм се наранявала сери- озно. Голяма тръпка ми е, но не карам бързо. Сега мога да отида с него навсякъде“, твърди пенсионерката.

Според полицията липсата на шофьорска книжка не е проблем, тъй като бабата шофира само по черни пътища и ливади, където няма други участници в движението. За сметка на липсата на колеги по баирите Фатме среща диви животни, най-често глигани. Виждала е и мечка покрай вилата си. „Ливадата не беше окосена. Видях, че някакво животно върви нагоре към мен, но помислих, че е куче. Взех камък и го хвърлих към него, то се изправи, а аз се вцепених. Чак тогава разбрах, че е мечка“, с ужас разказва родопчанката. Звярът тръгнал към нея, а тя се спасила на бегом и се затворила във вилата. Докато влезе вътре и заключи вратата, мечката вече била на стълбата пред нея. „Изправи се цялата, а очите й бяха кърваво- червени. Плачех вътре и не знаех какво да правя. Двете кучета, които уж пазят стадото, се скриха в колибите и замлъкнаха. Като се посъвзех, се обадих на сина ми, но докато той дойде, мечката си беше отишла. Влезе в гората и изчезна. След това всеки ден поглеждам към мястото, откъдето изскочи звярът“, нарежда смелата пенсионерка.

Баба талисман

В Търън всички се радват на нестандартното хоби на баба Фатме. „Гордост ни е и атракция“, отсича кметът Явор Говедаров. Останалите рокери в селото често отскачат до вилата на Баджаклиеви, за да покарат по ливадите заедно с „колежката“. Дори й помагат, ако АТВ-то й закъса по баира.

Наскоро на возилото й се счупила полуоската и ремонтът се проточил повече от месец. „Много ми беше трудно, докато го оправят. Не можех пеша да гоня овцете. Чак тогава осъзнах, че вече съм зависима от АТВ-то. А и то стана част от живота ми, просто ми е нужно. Вече изтрих един чифт гуми и монтираха нови. Всяка вечер си вкарвам машината в гаража и се грижа за нея“, обяснява любимата на селото баба. Освен нея синът й оборудвал с мотопед и баща си Иляс.

Сийка Суркова, в."Преса"

Вирни се горе