Ателиета „Хлябове в обредните традиции на Родопите“ в Киселчово

Ателиета „Хлябове в обредните традиции на Родопите“ в Киселчово

Във всекидневието хлябът е храна с ценни качества. За особени случаи обаче се замесват хлябове, които имат обредно-магически характер. В българската традиция трудно може да се намери празник, обред или каквато и да е култова практика без участието на обреден хляб. Той се отличава от всекидневния по начин на приготвяне, по пластиката и украсата върху него.

През 2019 година “Артел 13”, в партньорство с НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян, започва серия от ателиета „Хлябове в обредните традиции на Родопите“. Проектът е част от Програмата “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата”. Всяко едно от ателиетата е тематично и ще ни научи на конкретен обреден хляб – как се приготвя, какви са символите върху хляба, каква е конкретната традиция в региона.

Ателиетата са отворени за участие както на интересуващи се участници от страната, така и за родопчани, които желаят да се запознаят в детайли с традициите, свързани с конкретните обреди.

Второто ни ателие е посветено на обредните хлябове за Тодоровден. Участниците ни ще имат възможността да се запознаят с обредите, културния живот в района и бита на селата от района на Горното поречие на р. Арда или както местните казват „от коритото“. Да научат как се прави хляб за сватба, какви са неговите особености, както и лично да омесят обреден хляб за Тодоровден.

Програмата

Петък

14.00 – 16.00 часа Пристигане и регистриране на участниците;

16.00 – 18.00 часа Въведение в обредните хлябове

19.00 часа Вечеря

Събота

8.00 – 9.00 часа Закуска

9.00 – 12.00 часа Замесване и приготвяне на обреден хляб

13.00 – 14.00 часа Обяд

Ателиетата са част от Програмата “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата” и са финансирани от проект Пловдив 2019 – Читалища / Plovdiv 2019 – Chitalishta

Вирни се горе