Абитуриентите се осигуряват здравно сами докато станат студенти

Абитуриентите се осигуряват здравно сами докато станат студенти

Учениците, завършили вече гимназия, трябва да се осигуряват за здраве сами докато станат студенти или започнат работа, напомнят от НАП Пловдив. Причината е, че в периода между завършване на средното образование и започване на академичната година във висшето учебно заведение, бившите гимназисти не се осигуряват от републиканския бюджет, тъй като не попадат в нито една от двете категории – „ученици“ или „студенти“. През това време те следва сами да заплащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 16,80 лв. на месец. Така например за първия месец от периода на самоосигуряване – месец юли, вноската трябва да се преведе най-късно до 25-ти август. НАП напомня това, защото в противен случай младежите може да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

В същия срок до 25-ти август еднократно се подава и декларация Образец 7. Формулярът може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП www.nap.bg и подаден след това не само на място в приходната агенция, но и по пощата като писмо или по интернет с електронен подпис. Отново в електронната страница на администрацията в рубриката „Електронни услуги със свободен достъп“ всеки може да проверява и следи здравния си статус, което става напълно безплатно с въвеждане на ЕГН.

НАП Пловдив уточнява още, че изключение правят зрелостниците, които веднага след завършване на гимназия започнат работа и са осигурявани от работодателите си.

Подробности или помощ при попълването на декларации и платежни нареждания за внасяне на осигуровки, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.

Вирни се горе