200 броя спрейове за отблъскване на мечки изпрати МОСВ

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Министерство на околната среда и водите изпрати към област Смолян 200 броя специализирани спрейове за отблъскване на мечки. Спрейовете са специално поръчани от МОСВ с цел да бъдат подпомогнати местните власти за намаляване на риска от инциденти и доставени от САЩ на стойност 15 хиляди лева.

Спрейовете съдържат като активна субстанция капсаицин. Скалата на Сковил е сравнителна скала, която измерва степента на лютивост на пипера, като съгласно нея един флакон от спрея съдържа 3.3 милиона единици, което представлява много висока концентрация. Спреят съдържа най-високия процент капсаицин и капсациноиди, препоръчвани за спрейове за мечки от Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA). Теглото на спрея е 225 грама, като има защитен механизъм, предпазващ от изпускане, който свети в тъмното. Обхватът на спрея е 9 метра, произведен е по най-високите стандарти за качество ISO, незапалим e, вече е доказан в практиката в използването срещу атаки на диви животни в САЩ, тестван е и лабораторно.

Спрейовете ще бъдат предоставени в общини и кметства на територията на област Смолян, като Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – Смолян, ще публикува списък на интернет страницата си на кои кметства ги е раздала.

МОСВ призовава жителите на областта да проявят активност и отговорност и да заемат тези спрейове от съответните кметства при излизане извън населените места, особено в райони, където се случват щети върху селскостопанско имущество – такива като община Баните, Девин, Чепеларе, Сатовча, Смолян и др.

Досега МОСВ осигури и общо 180 електропастира, които бяха раздадени безвъзмездно на стопаните основно от Смолянска област. Проверка на място, проведена през август т.г., установи, че голяма част от стопаните не ги използват – около 60 от тях не са монтирани, а 4 дори не са взети от РИОСВ – Смолян, въпреки че практиката доказва ефикасността на мярката – няма нито един случай на проникване на мечка в стопанство или пчелин след поставяне на електропастир.

За да мотивира стопаните да използват доставените електропастири, МОСВ предприема следните мерки: на стопани, които са получили електропастири и не са ги монтирали, не се изплащат щети; освен това договорите им за ползване ще бъдат прекратени, а електропастирите иззети и предоставени на други нуждаещи се.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009