Кои Са Полезните и Вредните Захари – Класация, Разлики и Алтернативи

Кои Са Полезните и Вредните Захари – Класация, Разлики и Алтернативи

На пазара се появяват все повече “здравословни” захари, а ние започваме да се чудим кои да изберем. Мед, стевия или просто обикновена захар? Каква е разликата и кое е най-полезното за нас? Все пак, целта на всеки от нас е да ни достави захарите, от които се нуждаем. Решихме да съберем наличната информация за тях и да намерим разликите им. Някои от тях представляват фруктоза, други захароза (обикновена захар), а трети – глюкоза. Как да разберем кои най-подходящите? Отговорът може да откриете, ако останете с нас до края на текста.

Фруктоза, Захароза и Глюкоза – Какви са Разликите?

Основната разлика е, че захарозата е дизахарид, докато фруктозата е категория захар, наречена монозахарид. Захарозата се първо се разгражда на глюкоза и фруктоза. След това тя влиза в кръвта и по този начин може да повиши нивата на глюкоза в нея. Високите нива на кръвна захар могат да окажат негативно влияние кръвоносните съдове и да доведат до неприятни последици за цялото тяло.

Фруктозата, от друга страна, не влиза в кръвта като глюкоза. Тя първо отива в черния дроб, за да бъде преработена в използваема форма, така че да не повишава нивата на кръвната захар. Но ако консумирате излишни калории и фруктоза, тя може да се превърне в триглицериди, което може да се окаже и по-лошо от глюкозата. Но все пак е по-добра във възстановяването на чернодробния гликоген, който е важен сигнал за ситост за мозъка. Ако имаме проблеми с нивата на захар в кръвта, може да използваме натурално средство за балансирането им. Такова е био-средството с натурални екстракти от канела и бяла черница [https://style-bio.com/suganorm/?keyword=suganorm&adpos=1t1&ad=333496391258& matchtype=e&device=c&gclid=EAIaIQobChMIj4ev88mA5wIVyoSyCh0n9wbmEAAYASAAEgKNR_D_BwE][SugaNorm] .

Не трябва да забравяме, че захарта си остава захар. Един нейн вид не е непременно по-добър от друг. Твърде много захар под формата на захароза, глюкоза или фруктоза може да доведе до множество проблеми. Влиянието върху здравето ни зависи най-вече от количеството на прием.

Стевия, Мед, Бяла или Кафява Захар? Как Да Изберем Правилното за Нас?

Стевия – Тя представлява естествен подсладител – без захар и калории. Не повишава кръвната захар, идва от природата и е полезна в разумни количества. Био-активна е, което означава, че може да има и противовъзпалително влияние. Освен това, може да помогне да намалите калориите.

Мед – Той съдържа фруктоза и глюкоза и в допълнение на това е висококалоричен. Известен е със полезните си свойства срещу микроби и бактерии. Поради тази причина често се използва за успокояване на кашлица или болки в гърлото. Много хора го използват за подсладител на чая си. Но в крайна сметка, медът има повече свойствата на храна, отколкото на подсладител или захар.

Бяла Захар : Изработена е от захарна тръстика или цвекло. Тя предлага най-мекия и приятен вкус, топи се и се смесва лесно в напитки, независимо дали са топли или студени. Идеална е за направата на сладкиш, торти, курабийки и всички останали печени изделия. Тя е най-известната и разпространена трапезна захар. Но за съжаление е и най-химически обработената и рафинирана в сравнение с останалите.

Кафява Захар : Чат от остатъците от меласа (остатъчен продукт от производството на захар) от процеса на рафиниране се добавят обратно в захарта след преработката. Това прави цветът ѝ по-тъмен и добавя незначително количество хранителни вещества в нея. Но въпреки това не остават достатъчно полезни елементи, за да наречем кафявата захар полезна.

Останете в Нормата – Понякога Това е Добре за Вас!

Популярно схващане твърди, че е хубаво ние да сме различни и да сме „извън нормата“. Що се отнася до нашето здраве и показатели на кръвната захар, обаче, това не е така. Био-средството с натурални екстракти [https://style-bio.com/suganorm/?keyword=suganorm&adpos=1t1&ad=333496391258& matchtype=e&device=c&gclid=EAIaIQobChMIj4ev88mA5wIVyoSyCh0n9wbmEAAYASAAEgKNR_D_BwE][SugaNorm] може да Ви помогне да я балансирате, ако това не е така. Ние препоръчваме да се придържате към здравословния и активен начин на живот. Консумирайте повече плодове и зеленчуци – те са добър източник на натурални захари. Ако все още пък не сте опитали стевия – насочете се към близката веган сладкарница и ги попитайте дали я използват. Вкусът ѝ може да бъде малко по-изразен, но остава като една от малкото здравословни алтернативи на бялата рафинирана захар.

Вирни се горе