Спално бельо – какви тъкани са за предпочитане

Спално бельо – какви тъкани са за предпочитане

Правилно подбраното спално бельо е разковничето за един здравословен и спокоен сън, затова изборът му не трябва в никакъв случай да бъде претупан набързо. Всичко трябва да бъде взето под внимание – цвят, материи, принтове. Нека обърнем внимание на някои от най-важните неща, с които да се съобразим при покупка на комплекти спално бельо.

Тъкани и комфорт

Тъканите, от които е изработено спалното бельо са най-важни за комфорта по време на сън. Те трябва да са изработени от предимно естествени материали и да бъдат особено нежни на допир. Само тогава може да си починете истински, отпуснати удобно в меката им прегръдка. Важно е тъканите да бъдат с достатъчно добра пропускливост за въздуха и влагата – така наречените „дишащи“ материи, които в момента са голям хит на пазара. При тях липсват синтетични примеси или ако ги има, то те са в минимално количество и не могат да повлияят негативно върху качествената на естествените тъкани. Трайността на спалното бельо е още един показател, който не бива да пропускаме при избора. Важно е материята не само да бъде мека и нежна към кожата, но и тя да бъде дълготрайна. Това в голяма степен зависи от плътността, а тя може да се види дори и с просто око.

Памук

Памучните тъкани са всепризнати като фаворити и обикновено най-висококачествените спални комплекти са изработени именно от памук. Според технологията, при която се изработват тези тъкани, те се разделят на няколко вида, които имат различни наименования – калико, сатен, ранфорс и други.

Лен

Лененото спално бельо е също сред най-предпочитаните, още повече, че ленът има уникални свойства и е еднакво подходящ както за зимните, така и за летните месеци. На допир е изключително приятен, но пък за сметка на това се мачка много лесно и това е може би единственият му недостатък.

Коприна

Коприната е изключително луксозен избор за спално бельо. Тя изглежда много ефектно и е дълготрайна, но трябва да внимавате с избора, защото пазарът е залят от ментета. Ориентирайте се само към висококачествени копринени тъкани.

https://spalnobelio.bg/

Вирни се горе