Светозар Казанджиев: „На 1 ноември нека се поклоним на нашите духовни предци. Те го заслужават.“

четвъртък, 31 октомври 2019 г.

„След 24 май, 1 ноември е най-големия празник на духа, на словото. Затова, на този ден, нека погледнем към нашите духовни предци, към нашите духовни водачи и да им се поклоним. Те го заслужават“. Това каза писателят Светозар Казанджиев. По думите му ние имаме пълното основание и право да се гордеем със своето наследство, да помним нашите предци. „Само така ще имаме памет, ще имаме историческо мислене, ще имаме респект от времето, което е било и уважение към онова, което предстои да направим и ще го правим с по-голямо желание и по-голяма любов, защото е свързано преди всичко с нашето духовно израстване. Ние ще останем в историята и в българската културна съкровищница с нашата родопска песен, с родопската традиция, с невероятните ни костюми, с невероятните ни родопски инструменти. Затова ние трябва да уважаваме културата си и да се опираме на нея и в най-трудните времена. Трябва да се гордеем и да се радваме, че сме наследници на святи и велики имена“, отбеляза Казанджиев.

Припомняме, че наскоро излезе най-новата книга на Светозар Казанджиев – първи том на христоматията „Незабравимите забравени“. В нея са намерили място голяма част от духовните водачи на родния ни край. Христоматията съдържа 33 очерка на писатели художници, музиканти, артисти, архитекти, общественици от Родопския край. Предстои и втори том на изданието, където ще бъдат поместени имената на останалите позабравени личности, които са имали изключителен принос за развитие на Родопите и родопския край.

Според Светозар Казанджиев смолянчани от край време имат интерес към духовната храна, към духовната същност на нашия живот. Доказателство за това са многобройните инициативи на Клуба на дейците на културата, на който Казанджиев е председател. Събитията, било то откриване на изложба или представяне на книга, се радват на небивал интерес от страна на смолянчани.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009