Родопският драматичен театър започва новия сезон със спектакъл по Шекспир

Родопският драматичен театър започва новия сезон със спектакъл по Шекспир

С премиера на спектакъла „Дванайсета нощ… или как желаем“ Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще открие новия си творчески сезон. Постановката по прочутата комедия на Уилям Шекспир е дело на режисьора Делян Илиев, който проявява подчертан интерес към класическите текстове.

За първата си постановка – „Три сестри“ на Чехов, той бе номиниран за „Аскеер 2018“ в категорията „Изгряваща звезда“, а през юни тази година спектакълът му „Антигона и хората” по Софокъл беше селекциониран в конкурса за Наградата за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“.

„Пристъпих към „Дванайсета нощ“ с голям страх – може това да е комедия, но в никакъв случай не е лековат ситуационен текст, през който може да се мине, без да те боли главата два месеца. Темата, около която се въртим, е желанието ни да съм някой друг, да не съм себе си, да не съм аз, а да се правя на някой друг, на когото се възхищавам или когото обичам, или от когото завися по някакъв начин, и някак си да се предрешвам – буквално и метафорично, на нещо, което не съм аз, и все по-далече да бягам от себе си“, казва режисьорът на спектакъла, цитиран от БНР.

В представлението участват актьорите Атанас Найденов, Божана Мановска, Никола Орешков, Васил Читанов, Борис Хаджийски, Димитър Димитров, Димитър Мартинов, Рада Велинова и Джована Галиарди. Сценографията е на Светослав Кокалов, автор на костюмите – Анна Шопова, музика – Мира Искърова.

Премиерното представление е на 17 септември. Тогава във фоайето на театъра ще има кутия за дарения, с цел събиране на средства за паметна плоча на голямата българска режисьорка Юлия Огнянова.

Вирни се горе