Представиха книгата на Елена Хайтова „Орли от пламък"

понеделник, 02 декември 2019 г.

По повод 100 г. от рождението на големия български писател академик Николай Хайтов Регионална библиотека „Николай Вранчев” и Клуба на дейците на културата проведоха среща с дъщерята на Хайтов – Елена Хайтова и представяне на новата й книга „Орли от пламък”.

„Големите писатели са като високите планински върхове, откъдето и да ги погледнеш те пленяват със свята възвишеност и величие. Така и Елена Хайтова в книгата си „Орли от пламък”, чието подзаглавие е „Книга за писателите Николай Хайтов и Никола Гигов”, вижда двамата изявени творци. Книгата е в две части – „Заветът на козия рог”, посветена на Хайтов, а втората част „Люлка от дедите”, на Гигов, каза при представянето на Хайтова директорът на библиотеката Светлана Хаджиева.

Елена Хайтова пише в новата си книга „Орли от пламък”: „Николай Хайтов и Никола Гигов и двамата до болка влюбени в Родопа. Първият, защото беше роден в нея и пъпът му бе хвърлен в гората, та горската професия му легна на сърцето за цял живот, а втория, бягайки от Западните покрайнини към България, намери своята втора майка след Руй в планина – Родопа”.

С вълнение и възхищение Елена Хайтова припомни пред публиката проблемите и постиженията, които са имали двата мъже в нейния живот – баща й акад. Николай Хайтов и съпругът й – Никола Гигов. Наред с признанията – наградите и обичта на читателите и двамата писатели приживе са получавали и много критика.

В книгата – изповед, написана с любов, пристрастие и уважение към двамата творци и техния литературен и духовен принос, завладява житейската и литературна съдба на двамата писатели. Важен неин стилов белег е стремежа на авторката към обективност, умението й да анализира фактите и документите, да прибавя нови щрихи към характерите на двамата.

Публицистичната, есеистична и емоционално обагрена книга съдържа статии, спомени, отзиви, интервюта, полемики, художествени творби, писма, снимки и други.

На творческата среща присъстваха зам.-областният управител Андриян Петров, писатели, учители, приятели на авторката Елена Хайтова и др., съобщиха от библиотеката.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009