Представиха книгата на Елена Хайтова „Орли от пламък"

Представиха книгата на Елена Хайтова „Орли от пламък"

По повод 100 г. от рождението на големия български писател академик Николай Хайтов Регионална библиотека „Николай Вранчев” и Клуба на дейците на културата проведоха среща с дъщерята на Хайтов – Елена Хайтова и представяне на новата й книга „Орли от пламък”.

„Големите писатели са като високите планински върхове, откъдето и да ги погледнеш те пленяват със свята възвишеност и величие. Така и Елена Хайтова в книгата си „Орли от пламък”, чието подзаглавие е „Книга за писателите Николай Хайтов и Никола Гигов”, вижда двамата изявени творци. Книгата е в две части – „Заветът на козия рог”, посветена на Хайтов, а втората част „Люлка от дедите”, на Гигов, каза при представянето на Хайтова директорът на библиотеката Светлана Хаджиева.

Елена Хайтова пише в новата си книга „Орли от пламък”: „Николай Хайтов и Никола Гигов и двамата до болка влюбени в Родопа. Първият, защото беше роден в нея и пъпът му бе хвърлен в гората, та горската професия му легна на сърцето за цял живот, а втория, бягайки от Западните покрайнини към България, намери своята втора майка след Руй в планина – Родопа”.

С вълнение и възхищение Елена Хайтова припомни пред публиката проблемите и постиженията, които са имали двата мъже в нейния живот – баща й акад. Николай Хайтов и съпругът й – Никола Гигов. Наред с признанията – наградите и обичта на читателите и двамата писатели приживе са получавали и много критика.

В книгата – изповед, написана с любов, пристрастие и уважение към двамата творци и техния литературен и духовен принос, завладява житейската и литературна съдба на двамата писатели. Важен неин стилов белег е стремежа на авторката към обективност, умението й да анализира фактите и документите, да прибавя нови щрихи към характерите на двамата.

Публицистичната, есеистична и емоционално обагрена книга съдържа статии, спомени, отзиви, интервюта, полемики, художествени творби, писма, снимки и други.

На творческата среща присъстваха зам.-областният управител Андриян Петров, писатели, учители, приятели на авторката Елена Хайтова и др., съобщиха от библиотеката.

Вирни се горе